Στα εμβολιαστικά κέντρα οι ηλικιωμένοι άνω των 85 παρά το κρύο – Τι θα γίνει με τις δόσεις των ραντεβού που χάνονται

16-01-2021

Ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη  φάση των εμβολιασμών στον ευρύ πληθυσμό στην χώρακαι συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. Παρά το κρύο και τον χιονιά μεγάλη ήταν η προσέλευση των υπέργηρων συμπολιτών μας στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πρώτος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας, ο κ. Χρήστος που μετρά 91 χρόνια ζωής. Παρά το χιόνι που υπάρχει στην περιοχή, ο ηλικιωμένος πήγε με κέφι να πάρει το εμβόλιο που θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει σε λίγους μήνες μια ασφαλή και φυσιολογική ζωή.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κοντά στους ηλικιωμένους του νοσοκομείου “Ελπίς”

Στο νοσοκομείο “Ελπίς” ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε το πρωί κοντά στους ηλικιωμένους που έλαβαν τα πρώτα εμβόλια.

Θεμιστοκλέους: “Καμία δόση χαμένη”

Πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων δόσεων εμβολίων, από πολίτες που δεν προσέρχονται στο ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, δεν θα πηγαίνει “καμία δόση χαμένη”.

Πρόκειται, όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού . Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού».

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν περιλαμβάνει τη λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Υπουργείο Υγείας: Αναμένεται να εμβολιαστούν 100.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσοι ηλικιωμένοι ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση έλαβαν ειδοποίηση και προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα από το πρωί, ενώ κάποιοι που δεν είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, μετέβησαν στα φαρμακεία της γειτονιάς, για να κλείσουν το ραντεβού τους.

Από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι ηλικιωμένοι θα εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα ενεργοποιοποιηθούν τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤοΜΥ) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.