Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ασθενής που κατήγγειλε ιατρικό λάθος

26-12-2016

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της κρατικής ακαμψίας έχει «εγκλωβιστεί» εδώ και 4 χρόνια ασθενής που κατήγγειλε τον γιατρό για ιατρικό λάθος. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ασθενής προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη τον Απρίλιο του 2010 μετά από επέμβαση καταρράκτη, στην οποία υποβλήθηκε σε ιδιωτική κλινική στη Λαμία Φθιώτιδας.

 Η κλινική ήταν συμβεβλημένη με τον ασφαλιστικό του φορέα ΟΓΑ. Όπως ανέφερε ο ασθενής, η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής και ο ιατρός τον παρέπεμψε σε άλλο νοσοκομείο όπου δυο μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε αναγκαστική αφαίρεση του φακού που είχε τοποθετηθεί. Μετά την πάροδο δύο μηνών, εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου έγινε και πάλι τοποθέτηση του φακού.

 Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πολίτη, η πρώτη επέμβαση έγινε από ιατρό ο οποίος έπασχε από σοβαρή νευρολογική πάθηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφιβολίες για την ικανότητά του να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κοινοποίησε τη συγκεκριμένη καταγγελία στη Γενική διεύθυνση Ασφάλισης του ΟΓΑ και στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για την διερεύνηση του περιστατικού. Στη συνέχεια η παραπάνω διεύθυνση του ΟΓΑ διαβίβασε την καταγγελία στην αρμόδια διεύθυνση της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας η οποία ζήτησε τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος διενήργησε έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα και υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για ιατρικό λάθος αλλά για μια επιπλοκή συνηθισμένη και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη. Μετά από αυτό η Γενική διεύθυνση Ασφάλισης του ΟΓΑ διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον Κλάδο Επιθεώρησης για τις δικές του ενέργειες.

 Επιπλέον ανατέθηκε σε δύο Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ η διενέργεια έρευνας τόσο της συγκεκριμένης καταγγελίας όσο και της λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω λήξης της θητείας των Επιθεωρητών.

 Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκπονηθεί πόρισμα ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού.

 Εν τω μεταξύ ο ΟΓΑ (νυν ΕΟΠΥΥ) με τον οποίο εξακολουθεί να είναι συμβεβλημένη η ιδιωτική κλινική, δεν έχει προβεί σε άλλες ενέργειες όπως η αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.