Στα “κάγκελα” οι υγειονομικοί για το ασφαλιστικό

26-12-2016

Μπαράζ κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας φέρνει το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση. Ήδη οι επιστήμονες στο χώρο της Υγείας, όπως και οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Την Πέμπτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε -ως ένδειξη διαμαρτυρίας – να κλείσει τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και οι γιατροί θα απέχουν από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 1 και 3 Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση όπου το προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατουλής μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υποστήριξε ότι «η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που αγωνίζονται να επιβιώσουν αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα». Και πρόσθεσε: «οι Έλληνες γιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν να δημεύεται το 80% των εισοδημάτων τους. Είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά των ιατρείων τους». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, δήλωσε ότι τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες. 

«Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Δεν μπορείς πρώτα να στέλνεις το σχέδιο στους θεσμούς προς έγκριση και μετά να ζητάς διάλογο», ανέφερε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται γιατί είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δεδομένου ότι το 80% του τζίρου τους γίνεται βάσει τιμολογίων με τον ΕΟΠΥΥ, και ωστόσο καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές. 

«Λουκέτο» μπαίνει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και στο ΕΣΥ. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.