Στα όρια του το σύστημα υγείας – Ασφυξία στις εντατικές: Μέσα σε 10 μέρες, οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 37% και στις ΜΕΘ κατά 18%

09-11-2021

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα μετά την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών covid ασθενών και των διασωληνώσεων. Το τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%.

Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει τεθεί σε ισχύ Σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε μείωση των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κάτι βέβαια που «σκοντάφτει» στην έλλειψη γιατρών.

Λύση στο πρόβλημα αναζητείται από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς ή μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρού. Ενώ στο στραπέζι παραμένει και το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ΙΣΑ

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας στην Αττική. Και κάλεσαν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Επεσήμαναν το σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που συνιστούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη για διενέργεια της αναμνηστικής δόσης.

Παράλληλα, έγινε εκτενή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά εν όψει των νέων θεραπειών για την Covid-19. Όπως επεσήμαναν οι νέες θεραπείες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια, κατά τα πρώτα 24ωρα της λοίμωξης. Οπότε – σημείωσαν- είναι αναγκαίο ένα αποκεντρωμένο δίκτυο παρακολούθησης των ασθενών για να διασφαλιστεί η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που θα αποτρέψει τις επιπλοκές.