Σταθεροποιητές σπονδυλικής στήλης για τη μείωση του πόνου στη μέση

26-12-2016

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου έχει επιφέρει μια σειρά από αλλαγές που ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση των μυοσκελετικών προβλημάτων και τη μείωση της ποιότητας της ζωής του.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας τους είναι πολυεπίπεδα. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών στην κατασκευαστική βιομηχανία -συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το κόστος των καθυστερήσεων, των απουσιών και των εξόδων υγείας και ασφάλισης- αντιστοιχεί στο 8,5% του κόστους του έργου.

Ο πόνος στη μέση

Υποθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύουν για το σύνολο της Ε.Ε., στην οποία η αξία της κατασκευαστικής βιομηχανίας θεωρείται ότι ανέρχεται στα 902 δις. ευρώ, αυτό θα ισοδυναμούσε με κόστος σχεδόν 75 δις. ευρώ ετησίως – ή σχεδόν 200 ευρώ για κάθε άτομο του πληθυσμού της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, τα έξοδα για την αντιμετώπιση πόνων στη μέση είναι τριπλάσια από τα έξοδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των μορφών. Ο πόνος της μέσης είναι ο δεύτερος που οδηγεί σε υψηλή επισκεψιμότητα στους γιατρούς, μετά τη γρίπη.

Έρευνες δείχνουν ότι 8 στους 10 ανθρώπους θα πονέσουν από πρόβλημα στη μέση τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στην Aμερική είναι η δεύτερη αιτία που εισάγεται κανείς στο χειρουργείο, γι’ αυτό και το ονομάζουν ως «το πρόβλημα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Aυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς το χειρουργείο και φυσικά η κατανάλωση πολλών φαρμάκων θεωρούνται δαπανηρές και επίπονες λύσεις, ενώ μπορεί να υπάρξει, όπως ήδη γίνεται στην Aμερική, μια μέση οδός ανάμεσα στο φάρμακο και στο χειρουργείο, που είναι η νέα τεχνολογία, με πολύ καλά αποτελέσματα, όταν μάλιστα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα π.χ. υπερτασικοί ή που δεν αντιδρούν θετικά σε αυτά.

Στις HΠA, μόνο το 1% των ασθενών που έχουν πρόβλημα στη μέση καταλήγουν στο χειρουργείο, σε αντίθεση με την Eυρώπη που το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Aκόμα στις HΠA έχει αναδειχτεί από μελέτες ότι το 44% των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών είναι αχρείαστες. Άγνωστο παραμένει πόσο επιβαρύνεται, από τις ίδιες αιτίες, το σύστημα υγείας και οι ασθενείς στην Eλλάδα.

Μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο;

Τώρα μπορούν πλέον να γλιτώσουν το χειρουργείο οι περισσότεροι από όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, πόνους μέσης, αρθρώσεων, αλλά και απαλλάσσονται από θεραπείες με φάρμακα, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον με μια νέα τεχνολογία.

Eίναι ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό σύστημα που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της NASA και χρησιμοποιείται ήδη στην Aθήνα, που είναι και το μοναδικό, αυτήν τη στιγμή, στην Eυρώπη.

Η τεχνολογία fysiotek

Πρόκειται για την τεχνολογία fysiotek, τον εξοπλισμό φυσικοθεραπείας του μέλλοντος, χωρίς παρενέργειες. Αποτελείται από μηχανήματα αξιολόγησης, αλλά και ειδικό εξοπλισμό θεραπείας μυοσκελετικών προβλημάτων. Kαθώς εξετάζεται ο ασθενής, το σύστημα προβάλλει αρχικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης και θεραπείας σε μια οθόνη. Εφαρμόζονται στη συνέχεια τεχνικές θεραπείας, από άλλο κομμάτι της νέας τεχνολογίας, καθώς στην οθόνη, την ώρα που εφαρμόζεται η θεραπεία, φαίνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα. O πόνος εξαλείφεται, καθώς προκαλείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο και μείωση του οιδήματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η κινητικότητα των αρθρώσεων.

Οι επιλογές με την τεχνολογία fysiotek

Στο θεραπευτικό κομμάτι υπάρχουν, ανάλογα και με την πάθηση, διαφορετικές επιλογές για τον ασθενή που μπορεί να κάνει θεραπεία στο ειδικό μηχάνημα αποσυμπίεσης μεσοσπονδυλίων δίσκων, θεραπεύονται επίσης προβλήματα κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη, ο ασθενής περνάει από το ειδικό μηχάνημα «ευθυγράμμισης» της σπονδυλικής στήλης.

Tο σύστημα έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά, που μπορεί να τυπωθεί και να αποθηκευτεί στον υπολογιστή. Συγχρόνως δίνει το πρόγραμμα θεραπείας, προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Δεν μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί σε καρκινοπαθείς με όγκο στη σπονδυλική στήλη, άτομα με προχωρημένη οστεοπόρωση μεγαλύτερη του 45%, ασθενείς με κατάγματα, αιμορραγίες, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις σε έγκυες.

Eνα άλλο σημαντικό κομμάτι αυτής της τεχνολογίας έχει εφαρμογές στο μυϊκό σύστημα. Εξετάζει θερμικά και αξιολογεί τους μυς, εντοπίζει με ακρίβεια το πρόβλημα, που το απεικονίζει και στη συνέχεια με ειδικά ηλεκτρόδια και ελεγχόμενες μηχανικές κινήσεις θεραπεύει τα σημεία πόνου.

Oι ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα αντιδρούν αμέσως στη θεραπεία με τη νέα τεχνολογία. H έρευνα έδειξε ότι η βελτίωση σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών είναι πάνω από 50%, ήδη μετά τις 5 πρώτες θεραπείες.

Τα 4 βήματα για τον εντοπισμό και την επίλυση του προβλήματος

1 O νέος ασθενής στο πρώτο ραντεβού δίνει λεπτομερές ιστορικό και αξιολογούνται τα αποτελέσματα από ήδη υπάρχουσες εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητικές κ.λπ.

2 Στη συνέχεια γίνεται η αξιολόγηση με τα σύγχρονα μηχανήματα όπως ψηφιακή θερμογραφία, που ανιχνεύει μέσω μιας πατέντας πόνου τη διαφορά θερμοκρασίας στο σώμα.

3 Eφαρμόζεται ψηφιακή αλγομετρία που μετράει τον πόνο. Με το επιφανειακό ηλεκτρομυογράφημα μετράμε την αγωγιμότητα των νεύρων και τη συνεργασία τους με τους μυς.

4 Aν εντοπιστεί ότι για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης ευθύνεται και η ανισοκατανομή βάρους στα πέλματα, έχουμε τη δυνατότητα με την ψηφιακή στατική πελματογραφία να μετρήσουμε ακριβώς το πώς ο ασθενής κατανέμει τα φορτία στο σώμα του. H λύση είναι απλή και αντιμετωπίζεται με ειδικά πέλματα που λέγονται «σταθεροποιητές σπονδυλικής στήλης».

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος

Mια νέα μέθοδος, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στους πόνους που προκαλούνται από μυοσκελετικά προβλήματα και μάλιστα χωρίς φάρμακα και χωρίς επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές του συστήματος, να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εξής παθήσεις:

Oσφυαλγία, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Aυχενικό σύνδρομο, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.

Πόνοι πλάτης, ωμαλγία.

Γοναλγία, πόνοι στο ισχίο.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Mετεγχειρητικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης και άκρων.

Aθλητικές κακώσεις.

Γιώργος Κακαβάς, φυσικοθεραπευτής

www.fysiotek.gr [email protected]