ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

Σταύρος Μαλάς
09-06-2021

Ο Σταύρος Μαλάς (10 Ιουνιου 1967 – ) είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός, γενετιστής και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κύπρου. Επιπρόσθετα, διεκδίκησε δύο φορές το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σπούδασε γενετική στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου, αποκτώντας πτυχίο και διδακτορικό στη γενετική.Για επτά χρόνια εργάστηκε ως ερευνητής στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου (1995-2001).

Επέστρεψε στην Κύπρο το 2001 και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2008 εξελέγη πρώτος πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.

Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μέχρι την υπουργοποίηση του ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Πολιτική διαδρομή

Διεκδίκησε εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με τους ΕΔΗ αλλά δεν εξελέγη. Διεκδίκησε ξανά εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή στις βουλευτικές εκλογές του 2011 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με το ΑΚΕΛ (στη βάση συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τους ΕΔΗ) αλλά δεν εξελέγη.

Στις 5 Αυγούστου 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2012.Παραιτήθηκε από Υπουργός Υγείας όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2013 με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Στον α΄ γύρο των εκλογών εξασφάλισε ποσοστό 26.91% περνώντας στον β΄ γύρο. Έχοντας την υποστήριξη μόνο του ΑΚΕΛ, εξασφάλισε ποσοστό 42.52% αποτυγχάνοντας να εκλεγεί.

Διεκδίκησε εκ νέου το προεδρικό αξίωμα στις προεδρικές εκλογές του 2018 με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Στον α΄ γύρο των εκλογών εξασφάλισε ποσοστό 30.24% περνώντας στον β΄ γύρο. Έχοντας την υποστήριξη μόνο του ΑΚΕΛ, εξασφάλισε ποσοστό 44.01% αποτυγχάνοντας να εκλεγεί.