Στη δημοσιότητα η ΚΥΑ για την κινητικότητα

26-12-2016
Την κοινή υπουργική απόφαση την οποία συνυπογράφει με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορά στην κινητικότητα των 1618 εργαζομένων στην Υγεία δίνει στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως διευκρίνισε με δηλώσεις του το Σάββατο, στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι ο αριθμός των ατόμων που θα μετακινηθούν θα είναι λίγο μικρότερος καθώς με βάση τα κριτήρια που τίθενται θα υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θα εξαιρεθούν, ενώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι γιατροί που βρίσκονται σε κινητικότητα θα έχουν τοποθετηθεί στις νέες τους μονάδες -της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας
Ο υπουργός Υγείας κατέστησε δε σαφές, ότι δεν θα απολυθεί κανείς στο χώρο της υγείας, παρά μόνο όσοι έχουν πλαστά πτυχία, ενώ τόνισε πως μέσω της μοριοδότησης οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επιλογής για το που θα μετακινηθούν, αλλά εκείνοι που θα έχουν υψηλότερα μόδια θα έχουν και το πλεονέκτημα. Ο κ. υπουργός σημείωσε πως η διαδικασία είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και ότι η θα γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.  
Ιδιαίτερα έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο υπουργός σχετικά με τις κατηγορίες που εκφέρονται για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως “Το 95% των μεταρρυθμίσεων που μας παρουσιάζει η τρόικα είναι πολύ ωραίες, αλλά ήδη ψηφισμένες εδώ και πολλά χρόνια, είναι νόμοι, και δεν εφαρμόζονται”, παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το  κλείσιμο τριών ψυχιατρείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) που ήταν απόφαση του 2001 από τον τότε υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο. “Βολεύει όλους αυτούς να παρουσιάζουν το μνημόνιο ως μεγάλο μπαμπούλα. Συνδέουν το σχέδιο αυτό με το μνημόνιο, ενώ η απόφαση είχε χαιρετιστεί από τα κόμματα ως θετική όταν ελήφθη” σημείωσε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μη ανανέωσης των συμβασιούχων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και στο νομοσχέδιο που επίκειται θα υπάρχουν άρθρα για την ανανέωση τους.  
Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο της διαθεσιμότητας. “Έχουμε έκτακτο σχέδιο για την εφημερία των νοσοκομείων σε κινητικότητα. Για την μεταβατική περίοδο των 15 ημερών θα έχουμε υποστήριξη και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία” δήλωσε.
 
Όσον αφορά τους καθηγητές που έφυγαν από τα ΕΠΑΛ για να καλύψουν θέσεις στην υγεία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα αξιολογηθούν και μετά θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις.