Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επίορκων ζητούν ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και ΙΣΑ

26-12-2016
Την αποκάλυψη των επίορκων ιατρών η οποίοι υπερσυνταγογραφούν ώστε να μη σπιλώνεται το σύνολο του κλάδου, ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη η  Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.   
Ειδικότερα ο ΙΣΑ αναφέρει πως “εξωφρενικές δεν είναι οι περιπτώσεις ελαχίστων επίορκων που υπερσυνταγογραφούν αλλά η αντιμετώπιση συλλήβδην του Ιατρικού Σώματος, ως των κύριων υπευθύνων για τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ή και του κράτους, ως εγκληματιών. Γι αυτό δώστε εδώ και τώρα ονόματα και διευθύνσεις”.
 
Μάλιστα ο ΙΣΑ θίγει και το θέμα των οφειλών σημειώνοντας ότι “η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ωθεί κάποιους στην, εκ του πονηρού, κατασκευή ενόχων, στοχοποιώντας μάλιστα επιλεκτικά μόνο τους ιατρούς. Οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, κυρίως η αδράνεια των Διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ ή της πολιτείας, επί τόσα έτη, δεν ευθύνεται άραγε για τα ελλείμματα;” 
Κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ο  ΙΣΑ σημειώνει ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά παντός υπευθύνου που με γενικόλογα δημοσιεύματα επιχειρεί να αμαυρώσει το ιατρικό σώμα συνολικά, να διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
 
Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά επίσης τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. 
Επίσης καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ “να ορίζει με επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο τον όρο “υπερσυνταγογράφηση” και να δώσει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό των ιατρών που υπερσυνταγογραφούν, την εργασιακή σχέση αυτών με τον ΕΟΠΥΥ, τις δομές και τις περιοχές που εργάζονται και τέλος τις ειδικότητές τους. Σκοπός μας είναι να εργασθούμε από κοινού με σκοπό την καταπολέμηση του απαράδεκτου φαινομένου”.
Ακόμη η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ απευθύνει σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό Υγείας: 
 
1. Ποιος κερδίζει την μερίδα του λέοντος από το πιθανό “πάρτυ υπερσυνταγογραφήσεων¨ ;
 
2. Γιατί ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί εδώ και 2 έτη δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επιτρέψετε, με δική σας ευθύνη, το “πάρτυ” ? Ποιος αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας έχει διαπράξει το πιθανό αδίκημα παράβασης καθήκοντος;
 
3. Ποιος καθόριζε τιμές στα φάρμακα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο;
 
4. Γιατί δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτόματοι “κόφτες”, σύμφωνα με πάγιο αίτημά μας, σε όσους ξεπερνούν τα όρια;
 
5. Πόσους εργαστηριακούς ελέγχους έχει κάνει ο ΕΟΦ στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
 
6. Ποιος έχει την νομική ευθύνη από παρενέργειες φαρμάκου που θα έχει χορηγήσει αυτοβούλως ο πωλητής του φαρμάκου;
 
7. Ποιοι ωφελούνται από την καθολική εφαρμογή δραστικής ουσίας;
 
8. Ποια είναι η συνολική δαπάνη και πόσο επιβαρύνεται το ισοζύγιο πληρωμών από φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή;
 
Άκρως απαραίτητη κρίνει η ένωση τη δημοσιοποίηση της συγκεντρωτικής και αναλυτικής μηνιαίας οφειλής του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς για το έτος 2013 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών και του βαθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το τρέχον έτος.
Κλείνοντας την επιστολή επίσης τονίζει πως “σε περίπτωση, βέβαια, που ο ΕΟΠΥΥ ή το Υπουργείο Υγείας αρνηθεί να χορηγήσει τα παραπάνω στοιχεία τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα τα ζητήσει με εισαγγελική εντολή προκειμένου να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί το σύνολο των Πολιτών”