Στη κλινική “Ταξιάρχαι” ο Σωτήρης Τσιόδρας – Στα 107 τα αρνητικά δείγματα στην “Κασταλία”

Στους Ταξιαρχες ο Σωτήρης Τσιόδρας
24-04-2020

Συνεχίζεται το θρίλερ στις δύο ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες καταγράφηκαν θάνατοι ανάμεσα σε ασθενείς, αλλά και κρούσματα στο προσωπικό της μίας κλινικής. Στην κλινική “Ταξιάρχαι” του Περιστερίου βρέθηκε το πρωί ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Σε καταγγελίες προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στην κλινική των Δυτικών Προαστίων “Ταξιάρχαι”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, η οποία θα αποκαλύψει τυχόν ποινικές ευθύνες των ιδιοκτητών των κλινικών για μη τήρηση του πρωτοκόλλου προστασίας από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα τη διασπορά επιδημίας.

Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται και η ιχνηλάτηση των περιστατικών από τον ΕΟΔΥ, η οποία έδειξε ότι στην Κλινική “Κασταλία” του Ελληνικού, τα 107 δείγματα από αυτά που εξετάστηκαν είναι αρνητικά στον κορονοϊό. Μέχρι χθες αρνητικά ήταν τα δείγματα σε 91 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό.

Εξερχόμενος από την κλινική “Ταξιάρχαι” ο Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι θα γίνει ότι χρειάζεται για να “σταματήσει το κακό”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι στην κλινική “Ταξιάρχαι” τα κρούσματα του ιού έχουν φτάσει τα 37, ενώ από αυτά, τα 17 είναι εργαζόμενοι και 17 ασθενείς, οι 13 εκ των οποίων είναι νεφροπαθείς, που έκαναν αιμοκάθαρση μαζί με τον ασθενή που νόσησε πρώτος. Την ίδια στιγμή, τρεις ανθρώποι έχουν, ήδη, χάσει τη ζωή τους στην κλινική από τον ιό.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, είπε: “Όλοι οι θετικοί ασθενείς, έχουν μεταφερθεί η μεταφέρονται σε μονάδες υγείας της Αθήνας. Δεν υπάρχει πλέον εδώ κανένας θετικός. Όλοι οι υπόλοιποι τους οποίους τους είδα και τους χαιρέτησα, είναι καλά στην υγεία τους και θα παρακολουθούνται στενά για όλες τις επόμενες ημέρες που είναι η κρίσιμη περίοδος επώασης του ιού. Παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη. Θα είναι σε καθημερινό έλεγχο κλινικό αλλά και εργαστηριακό ανά διήμερο να μην εμφανίσουν τον ιό. Δόθηκαν όλες οι οδηγίες και οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολλοί για να πάνε σε οποιοδήποτε άλλη νεφρολογική κλινική της Αθήνας για να κάνουν αιμοκάθαρση. Είναι μια ευπαθής ομάδα του πληθυσμού και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο εδώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που ελέγχουν την κατάσταση και υπάρχει και συνάδελφος από το Αττικό ο οποίος είναι ειδικός λοιμωξιολόγος για ό,τι χρειαστούν”.

Διαβάστε επίσης: 87χρονος κατέληξε στο ΝΙΜΙΤΣ – Αναζητούνται ποινικές ευθύνες για τη διασπορά στην ιδιωτική κλινική

ΠΟΕΔΗΝ: “Υγειονομική βόμβα η κλινική “Ταξιάρχαι”

Σε καταγγελίες για την ιδιωτική κλινική “Ταξιάρχαι” προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία χαρακτηρίζει την δομή ως “υγειονομική βόμβα“.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κλινική λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι κτιριακές προδιαγραφές και οι προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, συγκεκριμένα αναφέρει στο healthview.gr:

“Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα, γιατί κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι. Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας, την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους, για να αποδίδουν καλύτερα όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληρεί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία”.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κλινική δεν διαθέτει βοηθητικούς χώρους και δεν τηρούντα οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις ανάμεσα στα κρεβάτια νοσηλείας των ασθενών. Επίσης:

“Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα παρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμοκαθαιρόμενοι, ηλικιωμένοι, συνοδοί και προσωπικό. Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας. Μόνο η μια από τις δύο μονάδες αιμοκάθαρσης στο ισόγειο έχει ξεχωριστή είσοδο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία. Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσερ”, καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.