Στη Βουλή από την Παρασκευή το ΠΕΔΥ

26-12-2016

Κατατέθηκε  την Παρασκευή αργά το απόγευμα στην Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο φορέα που δημιουργείται με την ονομασία ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και δημιουργείται φορέας Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο θα περάσει από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής ενώ η ψήφισή του αναμένεται σε περίπου 20 ημέρες. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκινά η διαδικασία της κινητικότητας θέμα κατά την οποία, οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ θα μετακινηθούν στις μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας που θα ανήκουν πλέον στις υγειονομικές περιφέρειες. Η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημέρες ενώ οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο φορέα θα έχουν περιθώριο μίας εβδομάδας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση. Από τη στιγμή που δεν εμφανισθούν εκεί όπου θα τοποθετηθούν αυτομάτως μπαίνουν σε αυτοδίκαιη απόλυση.

Στο τελικό σχέδιο του νομοσχέδιου που κατατέθηκε την Παρασκευή αποσύρθηκε τελικά η επίμαχη διάταξη για τις κλινικές ημερήσιας νοσηλείας ενώ εντάσσεται και η ειδικότητα των οδοντιάτρων στο νέο Πρωτοβάθμιο Φορέα Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Άδειες λειτουργίας διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης θα χορηγούν οι  Ιατρικοί Σύλλογοι ενώ ένα χρόνο από τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προκειμένου να προσαρμοσθούν.

Μπορείτε να διαβάσετε το Νομοσχέδιο εδώ.