Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ – Τι λένε οι ασθενείς

29-11-2022

Σκληρή κριτική στις διατάξεις που δίδουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), αλλά και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), ασκούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, είπε ότι το άρθρο 7 «δεν εξυπηρετεί»: Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό». Όσο για το άρθρο 10, είπε ότι ο ΠΙΣ ζητά την απόσυρσή του. «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Αρνητική είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ο πρόεδρος της Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε μια χώρα με ιδιωτική δαπάνη υγείας στο 40%, θα περίμενε κανείς να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και όχι μέτρα που αναγκάζουν τους πολίτες «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» λόγω μέτρων που ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τη δημόσια υγεία».

Η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν χρειάζεται να βγουν έξω να δουλέψουν, αρκεί να πάρουν το μισθολόγιο που τους «έδωσε» το ΣτΕ. «Όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές;», αναρωτήθηκε η κ. Παγώνη».

Για κίνδυνο νόθευσης του ανταγωνισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης. Είμαστε «κάθετα αντίθετοι στο υβρίδιο» που δημιουργείται, είπε ο κ. Δεβλιώτης.

Για διατάξεις «έκτρωμα» μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέντζιου. Έκανε λόγο για «ωμό» εκβιασμό των ασθενών την ώρα της αρρώστιας: ή θα πληρώσεις για Υγεία ή θα πας σε πολύμηνες αναμονές στη θεραπεία και στα χειρουργεία, είπε η κ. Ρέντζιου. Και εκτίμησε, δε, ότι το δημόσιο νοσοκομείο θα μετατραπεί σε χώρο άντλησης πελατείας για το ιδιωτικό ιατρείο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νικόλαος Δέδες, είπε ότι «η επίκληση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θα διασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε οι ασθενείς», και ότι «μειώνει τις επιλογές μας».

Η Γιώτη Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, είπε ότι το νομοσχέδιο «έχει καταδικαστεί» από χιλιάδες νοσοκομειακούς και ενώσεις γιατρών, διότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, ενώ αναγκάζει τους εργαζόμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Λυμβαίος, είπε ότι με το άρθρο 10 «καταργείται ο δημόσιος, εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας». Όπως είπε, οι γιατροί του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, «θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και θα μετακινούν, λόγω συμφέροντος, την εξυπηρέτηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ιδιωτική δαπάνη».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε μεταξύ άλλων, ο Σάββας Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ).

Τα θετικά σχόλια…

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Α. Δημόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει την ισονομία με άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές, δίνοντας τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να είναι σε καθεστώς πλήρους ή μερικής, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, και αυτό, όπως είπε, συνάδει με δύο ομόφωνες αποφάσεις της συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σηειώνοντας πως «όπως μεταγγίζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, μπορεί να γίνεται και το αντίθετο».

Η πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών, Εύη Ορφανού, είπε ότι τους ασθενείς τους ενδιαφέρει να υπάρχει επαρκής στελέχωση χωρίς το κόστος των ποιοτικών υπηρεσιών να τους επιβαρύνει. Θεωρούμε ότι το άρθρο θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, είπε η κ. Ορφανού. Για το άρθρο 10 είπε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή να επιλέγει το γιατρό του χωρίς να του κοστίσει κάτι, σημείωσε η κ. Ορφανού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Γεώργιος Ζωγράφος, είπε ότι το άρθρο 10 είναι σε θετική κατεύθυνση, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους στελέχωσης των νοσοκομείων.