«Οι Έλληνες αγοράζουν και καταναλώνουν τα φάρμακα που συστήνει ο γιατρός τους, όχι όσα θέλουν εκείνοι», λέει στο www.healthview.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.
του Λεωνίδα Καλλιδώνη
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές και στην κατανάλωση φαρμάκων, κάτι για το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι. Να όμως που ο ίδιος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας Κώστας Λουράντος έρχεται να διαψεύσει τα στοιχεία αυτά. «Οι Έλληνες καταναλώνουν όσα φάρμακα τους γράφει ο γιατρός τους, όχι όσα θέλουν εκείνοι», επισημαίνει ο κ. Λουράντος μιλώντας στο www.healthview.gr. Το πρόβλημα, μας λέει, έχει να κάνει με την υπερσυνταγογράφηση που προφανώς γίνεται από αρκετούς γιατρούς, αλλά και από την έλλειψη μηχανογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
healthview.gr: Είναι λογικές οι ποσότητες των φαρμάκων που καταναλώνουμε στην Ελλάδα;
Κώστας Λουράντος : Είναι αλήθεια ότι καταναλώνουμε πολλά φάρμακα, πολλά κουτιά, πολλά μπουκάλια, πολλά χάπια, πολλά υπόθετα, πολλά σιρόπια. Στην ουσία, όμως, από τα στοιχεία που έχουμε τόσο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όσο και ο ΕΟΦ, προκύπτει ότι η ποσότητα σε κουτιά είναι περίπου η ίδια κάθε χρόνο. Αυξάνεται ελάχιστα, γύρω στο 2% με 3%, κάτι που είναι λογικό.
healthview.gr: Γιατί, τότε, υπάρχει η εντύπωση ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε τα χάπια με τις χούφτες;
Κώστας Λουράντος : Αυτό το οποίο μας παραπλανεί είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος άρχισε ξαφνικά να παίρνει περισσότερα φάρμακα. Απλώς, παίρνει ακριβότερα φάρμακα. Και, επιπλέον, βγήκαν πολλά φάρμακα για «καινούριες» ασθένειες. Π.χ. το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν υπήρχε πριν 5 χρόνια. Τώρα υπάρχει. Το ίδιο συνέβη και με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου ή με τα φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη. Όλα τους είναι καινούρια και πανάκριβα φάρμακα.
healthview.gr: Μας λέτε δηλαδή ότι τα μεγέθη της πολυφαρμακίας είναι αποτέλεσμα μια λανθασμένης οικονομοτεχνικής προσέγγισης;
Κώστας Λουράντος : Θα προτιμούσα να σας φέρω ένα παράδειγμα…Πριν μια δεκαετία όλος ο κόσμος που υπέφερε από στομάχι έκανε εγχείρηση πεπτικού έλκους. Σήμερα δεν υφίσταται τέτοια εγχείρηση διότι βγήκαν φάρμακα που θεραπεύουν το έλκος χωρίς εγχείρηση. Αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει στη λανθασμένη διαπίστωση ότι φτάσαμε σε πολυφαρμακία. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες μπαίνουν στην κατανάλωση, δεν αφαιρούνται. Το 30% των φαρμάκων που εισάγουμε τελικά το εξάγουμε σε πιο κερδοφόρες αγορές. Μένει, όμως, η εντύπωση ότι αυτό το 30% των φαρμάκων καταναλώνεται στη χώρα μας. Άρα, δεν υπάρχει υπερκατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα. Είμαι κατηγορηματικός.
healthview.gr: Ισχύουν, όμως, κάποιες γενικές διαπιστώσεις, όπως, λ.χ. ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αποτελούν το 13% του πληθυσμού, καταναλώνουν το 30% των φαρμάκων, έτσι δεν είναι;
Κώστας Λουράντος : Πριν 10 χρόνια ο μέσος όρος ζωής του Έλληνα ήταν τα 70 χρόνια. Σήμερα είναι τα 80. Αυξάνοντας οι ηλικιωμένοι παίρνουν περισσότερα φάρμακα, ειδικά για παθήσεις πολύ ακριβές, όπως αλτσχάιμερ, οργανικό ψυχοσύνδρομο, κατάθλιψη. Άρα, βεβαίως και παίρνουν περισσότερα φάρμακα. Αυτό, όμως είναι καλό, όχι κατ΄ ανάγκην κακό…
healthview.gr: Μήπως, τελικά, το πρόβλημα βρίσκεται όχι στην πολυφαρμακία αλλά στην υπερσυνταγογράφηση;
Κώστας Λουράντος : Δείτε…Το 90% των φαρμάκων γράφονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο γιατρός γράφει τη συνταγή. Και εάν ο γιατρός γράψει μια συνταγή, σίγουρα ο ασθενής θα πάρει τα φάρμακα που θα του γράψει. Ό,τι χάπι γράφεται ο ασθενής το παίρνει. Το ζητούμενο, λοιπόν, πράγματι, είναι, όχι εάν υπάρχει πολυφαρμακία, αλλά εάν υπάρχει υπερσυνταγογράφηση. Δεν μπορούμε όμως να το ελέγξουμε διότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν μηχανογραφικό σύστημα. Ούτε οι γιατροί έχουν μηχανογραφικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν μηχανογράφηση είναι οι φαρμακοποιοί. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει μηχανογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία για να υπάρχει έλεγχος.
healthview.gr: Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και με ποιον τρόπο;
Κώστας Λουράντος : Με έναν τρόπο ελέγχεται η συνταγογράφηση. Πρέπει να ελέγξουν εκείνους που προκαλούν τη ζήτηση των φαρμάκων. Δηλαδή, τους γιατρούς. Να υποχρεώσουν όλους τους γιατρούς των ταμείων να έχουν μηχανογράφηση. Δυστυχώς, όμως, δεν το θέλει κανείς…