Στις πόσες προσπάθειες κόβει κανείς το τσιγάρο

26-12-2016
Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο, λίγοι τα καταφέρνουν. Πόσες φορές χρειάζεται άραγε κανείς μέχρι να καταφέρει να κόψει εντελώς το κάπνισμα. Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δίνει την απάντηση που ξαφνιάζει.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντοτο στον Καναδά παρακολούθησαν επί μία τριετία μια αντιπροσωπευτική ομάδα 1.277 καπνιστών, που ξεκίνησαν προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Open, έδειξαν πως ο μέσος καπνιστής χρειάζεται γύρω στις 30 προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να σταματήσει επιτυχώς το κάπνισμα.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως όσοι επιτυγχάνουν, όντως χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες. Ο μέσος καπνιστής σταματά να καπνίζει στην ηλικία των 45 έως 55 ετών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να προσπαθούν, πράγμα που ανεβάζει τον στατιστικό μέσο όρο στις 30 προσπάθειες για τον μέσο καπνιστή, μέχρι να το διακόψει.
 
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες, ενώ η η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί ότι χρειάζονται οκτώ έως δέκα.
Μια αντίστοιχη αυστραλιανή μελέτη έδειξε πως χρειάζονται 12 έως 14 προσπάθειες.
 
Όπως διαπίστωσαν όμως ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Τσάιτον και οι συνεργάτες του όλοι αυτοί οι αριθμοί υποεκτιμούν τις δυσκολίες των καπνιστών. 
Και αυτό γιατί οι προηγούμενες μελέτες έγιναν μεταξύ πρώην καπνιστών και έτσι βασίζονται στο πόσες προσπάθειες χρειάστηκαν όσοι κατάφεραν τελικά να σταματήσουν οριστικά το τσιγάρο. Έτσι, δεν έλαβαν υπόψη τους τις πολλές περισσότερες προσπάθειες των ενεργών καπνιστών που έχουν αποτύχει να το σταματήσουν, παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες τους.
 
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η εκτίμηση για 30 προσπάθειες αποτελεί ένα στατιστικό μέσο όρο του πληθυσμού και δεν αποτελεί ένδειξη για κάθε μεμονωμένο καπνιστή. 
 
Η καναδική μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι όντως μικρή η πιθανότητα να το σταματήσει κανείς κάθε φορά που προσπαθεί και εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένας καπνιστής κάνει μια απόπειρα το χρόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: