ΣΤΙΒΕΝ ΡΟΟΥΖ

Steven Rose
03-07-2021

Ο Στίβεν Ρόουζ (4 Ιουλίου 1938 – ) είναι Άγγλος νευροεπιστήμονας, συγγραφέας και κοινωνικός σχολιαστής. Είναι ομότιμος καθηγητής βιολογίας και νευροβιολογίας στο Open University και στο Gresham College του Λονδίνου.

Μετά από υποτροφία στο New College της Οξφόρδης και μια ερευνητική θέση στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, διορίστηκε στη θέση του καθηγητή βιολογίας στο νεοσύστατο Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 1969. Τότε ήταν ο νεότερος τακτικός καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος της Βρετανίας. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ίδρυσε την Ομάδα Έρευνας Εγκεφάλου, στην οποία ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν τις βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στο σχηματισμό μνήμης και τις θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ για τις οποίες έχει δημοσιεύσει περίπου 300 ερευνητικές εργασίες και κριτικές. Έχει γράψει πολλά βιβλία δημοφιλούς επιστήμης και γράφει τακτικά στην εφημερίδα The Guardian και στο London Review of Books.

Το έργο του του έχει κερδίσει πολλά μετάλλια και βραβεία, όπως το μετάλλιο της Βιοχημικής Εταιρείας για την επικοινωνία στην επιστήμη και το διάσημο μετάλλιο του Εδιμβούργου το 2004. Το βιβλίο του The Making of Memory κέρδισε το Βραβείο Επιστημονικού Βιβλίου Rhone-Poulenc το 1993. Το 2012 η Βρετανική Ένωση Νευροεπιστημών έδωσε του ένα βραβείο ζωής για την «Εξαιρετική συμβολή στη νευροεπιστήμη».

Μαζί με τη Χίλαρι Ρόουζ ήταν ιδρυτικό μέλος της Βρετανικής Εταιρείας για την Κοινωνική Ευθύνη στην Επιστήμη τη δεκαετία του 1960 και πιο πρόσφατα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για όσο διάστημα το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. , με βάση τη στενή σχέση των Ισραηλινών ακαδημαϊκών με το IDF. Μια ανοιχτή επιστολή[6] με πρωτοβουλία των Στίβεν και Χίλαρι Ρόουζ, και υπογεγραμμένη επίσης από 123 άλλους ακαδημαϊκούς δημοσιεύτηκε στον Guardian στις 6 Απριλίου 2002.[7] Το 2004 η Hilary Rose και αυτός ήταν τα ιδρυτικά μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης.

Ο Ρόουζ ήταν για αρκετά χρόνια τακτικός πάνελ στη σειρά συζητήσεων ηθικής του BBC Radio 4 The Moral Maze. Είναι διακεκριμένος υποστηρικτής των ανθρωπιστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν μέλος της ομάδας εργασίας της Βασιλικής Εταιρείας που παρήγαγε τις ενότητες Brain Waves σχετικά με την κατάσταση της νευροεπιστήμης και το κοινωνικό της πλαίσιο και ήταν μέλος της Ομάδας Εργασίας του Nuffield Council on Bioethics on Novel Neurotechnologies. Τα πρόσφατα βιβλία του με την Hilary Rose περιλαμβάνουν το Alas Poor Darwin: Arguments against Evolutionary Psychology, το 2012, Genes, Cells and Brains: the Promethean promethean promethean of the new biology (Verso), που περιγράφεται από τον κριτικό της Guardian, Steven Poole ως «συναρπαστικό, διαυγές και θυμωμένο». με «θανατηφόρα εντυπωσιακή αναλογία επιτυχιών» και πιο πρόσφατα Can Neuroscience Change Our Minds; (Πολιτεία, 2016). Η ηχητική-αυτοβιογραφία του αποτελεί μέρος της Εθνικής Συλλογής Ιστοριών Ζωής της Βρετανικής Βιβλιοθήκης διακεκριμένων επιστημόνων. Ο κοινωνιολόγος Νίκολας Ρόουζ είναι ο μικρότερος αδελφός του. Η Χίλαρι και αυτός έχουν δύο γιους. Παραμένει άθεος.