Στο χορό των κινητοποιήσεων και τα νοσοκομεία της Περιφέρειας

26-12-2016

Διευρύνονται τα απεργιακά μέτωπα στο χώρο της Υγείας: μετά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Ήδη οι εργαζόμενοι στο γενικό νοσοκομείο Κέρκυρας και Κέντρα Υγείας αποφάσισαν 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και Παρασκευή (6 και 7 Δεκεμβρίου) καθώς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Στα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και υπηρεσιών σύμφωνα με τον ιδρυτικό οργανισμό του νοσοκομείου. Να δοθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες του 2012-2013. Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να καταργηθεί το καθεστώς της διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Επίσης, να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ της επίσκεψης στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και να μην νομοθετηθεί το 25ευρω για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η κυβερνητική πολιτική για την υγεία, οδηγεί σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, πυροδοτώντας μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Όπως ενδεικτικά αναφέρουν, οι δαπάνες Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται περαιτέρω  κατά 2,26 δις. ευρώ σε σχέση με το 2013, μεθοδεύεται νέο κύμα συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, κατάργησης Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων ενώ πολλαπλασιάζονται τα υποστελεχωμένα Τμήματα που αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες

Ειδικά για το νοσοκομεία Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «η απαγόρευση των προσλήψεων παρά τις συνταξιοδοτήσεις και τα τεράστια οργανικά κενά,  η περικοπή των προϋπολογισμού τα τελευταία 3 χρόνια κοντά στο 50%, η υποβάθμιση των ΚΥ, έχουν στραγγαλίσει το Νοσοκομείο μας. Συνεχείς παρεμβάσεις μας σε περιφέρεια, δήμο, διοίκηση του νοσοκομείου για τα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης, είχαμε προειδοποιήσει για τη διαθεσιμότητα- κινητικότητα εργαζομένων στα νοσοκομεία της επαρχίας καθώς και το νησί μας. Η αρχή γίνεται με τους οδηγούς ασθενοφόρων η ενδεχόμενη κινητικότητα των οποίων οδηγεί νομοτελειακά σε απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων!!».