Στο «κόκκινο» διαγνωστικά και εργαστήρια: Εβδομάδα συναντήσεων με ΕΟΠΥΥ & Υπ. Υγείας – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Υπ. Επικρατείας Α. Σκέρτσο

06-06-2022

 

Στο «κόκκινο» παραμένουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία διαμαρτύρονται για το claw back. Το συντονιστικό Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και οι εκπρόσωποι του εμφανίζονται αποφασισμένοι για κλιμάκωση.

Την Παρασκευή 03/06/2022 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Αθ. Πλεύρης με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο παρουσία του Υπουργού Υγείας και των μελών του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το claw back και το αίτημα του Συντονιστικού για «κούρεμα του τεχνητού χρέους που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα έτη εξαιτίας του claw back, καθώς και το ζήτημα της προείσπραξης του claw back από τον τρέχοντα μήνα πληρωμής».

Ο Υπουργός Επικρατείας ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση του κλάδου και του σημείου στο οποίο έχει περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα εξαιτίας της συσσώρευσης του χρέους τα προηγούμενα δέκα χρόνια και την επιβάρυνση αυτού με τα υπέρογκα ποσά claw back του τρέχοντος έτους, που οδηγούν σε μαζική εξόντωση όλο τον κλάδο.

Σύμφωνα με το συντονιστκό, ο Υπουργός Επικρατείας, που είναι υπεύθυνος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, εξέφρασε την επιθυμία του να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Υγεία και ονομάζεται claw back. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις του

Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με φορείς του Υπουργείου Υγείας στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος όλες οι λύσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του γόρδιου δεσμού που λέγεται claw back».

Αρχή αυτών των συναντήσεων θα είναι η προσεχής Τετάρτη όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανοίξει ο διάλογος ο οποίος θα οδηγήσει στη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μορφή νομοθέτησης και όπου θα ψηφιστούν εντός του Ιουνίου.