Στο “κόκκινο’ οι ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών καταγγέλλει μάλιστα τις «απαράδεκτες καθυστερήσεις και ολιγωρίες των αρμοδίων, ακόμα και για αυτά τα χρήματα που η αποπληρωμή τους συζητείται διαρκώς τα προηγούμενα δύο χρόνια και έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση των Κλινικών, ενώ μέχρι και σήμερα, αναρωτιόμαστε εάν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να παραταθεί η απορρόφηση αυτών των πόρων».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό υγείας «όπου συμφωνήσαμε εγγράφως, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς τις ιδιωτικές Κλινικές, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε την πλήρη αναξιοπιστία του κράτους».

Το  χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών βρίσκεται στον αέρα, δύο μέρες πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2014, «που ρητά και κατηγορηματικά προβλεπόταν μεταξύ άλλων ότι θα έχουν αποπληρωθεί οι συσσωρευμένες παλαιές οφειλές, οι οποίες υφίστανται από το 2007 έως τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ».

Την ίδια στιγμή, το ποσό του 1,5 δις ευρώ που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς του παρόχους υπηρεσιών υγείας – με καταληκτική ημερομηνία απορρόφησης την 31/12/2013 – δεν αξιοποιήθηκε όπως προβλεπόταν για τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Αντιμετωπίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο ΣΕΚ υπογραμίζει στην ανακοίνωσή του, «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να καταγγείλει την αφερεγγυότητα των αρμοδίων».