Στο «κόκκινο» οι Τραυματιοφορείς: Κενές περισσότερες από μία στις δύο οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Κινητοποιήσεις του κλάδου

Ε.Σ.Υ.
01-11-2022

Σε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας – 11:00π.μ. με 03:00μ.μ.- με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 1:00μ.μ., προχωρούν αύριο οι Τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων διαμαρτύρεται για τις τραγικές ελλείψεις τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, οι τραυματιοφορείς σήμερα που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δεν ξεπερνούν τους 2.200 σε όλη τη χώρα από τις 5.000 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Με αποτέλεσμα – όπως υποστηρίζει η Ένωση – «ασθενείς κινδυνεύουν μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Χάος κατά τις ημέρες των εφημεριών των νοσοκομείων στα επείγοντα. Γιατροί, νοσηλευτές, security, καθαρίστριες και συνοδοί ασθενών κάνουν τους τραυματιοφορείς. Μεγάλη καθυστέρηση-αναμονή στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις. Ασθενείς παραμένουν στις κλινικές – καθυστέρηση εξιτηρίων, επιπλέον αύξηση των νοσηλειών, παραμένουν τα ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών».

Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, εκφράζουν οι Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών. Όπως τονίζουν το νομοσχέδιο «ουσιαστικά καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, οδηγεί σε αφανισμό τα μικρά ιατρεία και πλήττει τελικά τον ίδιο τον πολίτη».

Οι Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών, Παιδιάτρων Αττικής, Οφθαλμιάτρων, Γενικών Ιατρών και Ωτορινολαρυγγολόγων, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι «δίνοντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό, οδηγεί στη διάλυση του μικρού ιδιωτικού ιατρείου ευνοώντας παράλληλα, λόγω της επακόλουθης αύξησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία» ενώ «οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ».

«Αντί να προωθεί την στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την αύξηση -βάσει και της επίσημης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας- των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών» προσθέτουν. Επίσης σημειώνουν ότι «πλήττει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών οι οποίοι μετατρέπονται σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό με τη μετακίνηση τους σε νοσοκομεία -ακόμη και εκτός υγειονομικής τους περιφέρειας- με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση ουσιαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οδηγώντας τους τελικά και αυτούς σε χώρες του εξωτερικού».