Στις πιο σημαντικές εκθέσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία ανατρέχει μελέτη του Κοινωνικού και Πολιτικού Επιστήμονα (M.Sc., Ph.D.), Διδάκτωρ Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Γαβριήλ Α. Κουρή. Η μελέτη παρουσιάζει το πλαίσιο στο οποίο συντάχθηκε η κάθε έκθεση, συνοψίζει το περιεχόμενό της και κάνει μια αποτίμηση της επίδρασής της στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Περίπου όλες αναφέρονται στην ανάγκη της αποκέντρωσης (που τελικά εφαρμόστηκε το 2002), στην οργάνωση των νοσοκομείων και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης ή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη φαρμακευτική φροντίδα, αλλά η βελτίωση των υποδομών και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας δεν απασχολούν τις περισσότερες.
Η μελέτη περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για την πολιτική υγείας στην Ελλάδα (1920-2000), από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου – Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας – Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ιωάννης Υφαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας Πανεπιστημίου Αθηνών – τ. Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δρ Χριστίνα Οικονομοπούλου, Στέλεχος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας – Προϊσταμένη Τμ. Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.
Περιγραφή [Από τον Πρόλογο του βιβλίου]
«Το έργο αυτό του Γαβριήλ Κουρή, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά των επιστημόνων του τομέα της υγείας, με ήδη σημαντική όμως διαδρομή στο πεδίο, προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα-παράδειγμα πολιτικής υγείας, σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παράγουν επιστημονική τεκμηρίωση, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας στη χώρα μας.»
Γαβριήλ Α. Κουρής, Συγγραφέας, Διδάκτωρ Πολιτικής Υγείας
Το παρόν βιβλίο προσδοκά να συμβάλει όχι μονάχα στην επισήμανση της ιστορικής αξίας των εκθέσεων εμπειρογνωμόνων —και συνακόλουθα της «μνημειακής» σημασίας τους— αλλά, κυρίως, στην πολύπλευρη κατανόηση του πλαισίου σχεδιασμού και εφαρμογής των υγειονομικών πολιτικών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της διάρκειας του προβληματισμού σχετικά με τα μείζονα προβλήματα της πολιτικής υγείας στη χώρα μας και της σπουδαιότητας του κανονιστικού χαρακτήρα των πορισμάτων και των συμπερασμάτων των εκθέσεων για κάθε απόπειρα υγειονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
H ανάλυση του περιεχομένου των Εκθέσεων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι ενδεικτική τόσο των προβλημάτων που αντιμετώπισε το σύστημα υγείας στην Ελλάδα όσο και της κυρίαρχης αντίληψης γύρω από την πολιτική υγείας κατά την περίοδο αναφοράς. Υπό την έννοια αυτή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο μελέτης της «περιπέτειας» των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρήθηκαν στη χώρα και αξιολόγησης των παραγόντων που οδήγησαν στην αποτυχία εφαρμογής των προτάσεων που είχαν κατά καιρούς κατατεθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Αναστάσιος Φιλαλήθης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής – Προγραμματισμού Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
H παρούσα μελέτη ανατρέχει στις πιο σημαντικές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για την πολιτική υγείας που συντάχθηκαν κατά τον 20ό αιώνα, παρουσιάζει το πλαίσιο στο οποίο συντάχθηκε η κάθε έκθεση, συνοψίζει το περιεχόμενό της και κάνει μια αποτίμηση της επίδρασής της στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του περιεχομένου των εκθέσεων, με βάση συγκεκριμένα μεθοδολογικά και επιστημονικά κριτήρια, γεγονός που συμβάλλει σε μια περαιτέρω αποτίμηση της μεθοδικότητας και αρτιότητας κάθε έκθεσης.