Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας οι “λέσχες για καπνιστές”

15-01-2020

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρούν καταστρατήγηση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, με τη δημιουργία των λεγόμενων «λεσχών για καπνιστές», απηύθυνε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, «οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Σημειώνεται ότι η δημιουργία λεσχών για καπνιστές αποτελεί πρωτοβουλία του πανελλήνιου σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ). Το σωματείο υποστηρίζει ότι τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής μέρους των χώρων τους σε λέσχες κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές έχοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΚΕΔΙ υπάρχει ειδική ανάρτηση με οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους για το πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν λέσχες καπνιζόντων.