Στο ΣτΕ οι εργαστηριακοί γιατροί για τις μειώσεις των τιμών

26-12-2016

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαστηριακοί γιατροί κατά της υπουργικής απόφασης που μειώνει τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 31 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων. 

Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, είναι αυτονόητο ότι θα αποβεί καθοριστική για την επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την Ελληνική επικράτεια. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει μείωση στις τιμές για τις 51 εξετάσεις που απορροφούν το 80% της δαπάνης – των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη (σε 302 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του), μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό  43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.