Στο «τραπέζι» νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αύριο ή την Παρασκευή οι ανακοινώσεις – Οι εισηγήσεις των ειδικών

08-06-2021

Στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης βρίσκεται νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η συζήτηση αφορά κυρίως δύο μέτρα. Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τη μουσική στην εστίαση.

Στο πρώτο μέτρο, οι εισηγήσεις αφορούν σε πρώτη φάση στην επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, μετά τις 00:30 που είναι σήμερα. Στο επόμενο στάδιο, ίσως και τέλος Ιουνίου, αναμένεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Προς το παρόν, η κυκλοφορία το βράδυ θα παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30.

Στο δεύτερο μέτρο, στη μουσική στην εστίαση που μέχρι στιγμής είναι σε… σίγαση, όλα δείχνουν πως θα υπάρχουν αλλαγές και μάλιστα εντός της εβδομάδας. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, να επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης.

Αύριο Τετάρτη ή την Παρασκευή θα γίνουν και ανακοινώσεις για δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσεις. Η συζήτηση αφορά κυρίως στην αύξηση του ορίου των ατόμων. Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από 1η Ιουλίου.

Ευνοϊκά μέτρα για όσους εμβολιάζονται

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες ανάσες ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Η συζήτηση έχει ανοίξει και αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν υπέρ της κίνησης αυτής. Παράλληλα προειδοποιούν για τον ρυθμό των εμβολιασμών που φαίνεται να φθίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπως:

Κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Κατάργηση της υποχρέωσης του self test στην εργασία.

Πρόσβαση σε κλειστούς χώρους όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους άνω των 18 ετών.