Στοιχίζει ακριβά ο “αποκλεισμός” των ανασφάλιστων διαβητικών

26-12-2016

Ακριβά στοιχίζει στο σύστημα περίθαλψης της χώρας ο «αποκλεισμός» των ανασφάλιστων διαβητικών ασθενών από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιοποίησε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αν συμπεριλάβει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους ανασφάλιστους σακχαροδιαβητικούς ασθενείς.

Η μελέτη που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Υγείας δείχνει το οικονομικό κόστος των ανασφάλιστων διαβητικών, χωρίς μάλιστα να μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος σε κοινωνικό αλλά και σε ιατρικό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρείου, το 6% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για περίπου 660.000 ασθενείς, εκ των οποίων 198.000 είναι ανασφάλιστοι. Το ετήσιο κόστος της θεραπείας των διαβητικών ασθενών για την ρύθμιση του  σακχάρου με λήψη φαρμάκων και ταινίες μέτρησης σακχάρου υπολογίστηκε σε 76 εκατ. ευρώ.

 Το 60% των σακχαροδιαβητικών ασθενών θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, πάσχοντες με κάποια από τις επιπλοκές του διαβήτη με κόστος κατά μέσο όρο 2.683  ευρώ ανά ασθενή. Το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων υπολογίζεται σε 318, 7 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, αν οι ασθενείς είναι σωστά ρυθμισμένοι, μόνο το 25% θα εισαχθεί με επιπλοκές στο Νοσοκομείο με συνέπεια η δαπάνη των νοσηλειών να μειωθεί σημαντικά  σε 132, 8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη, «επειδή το νοσοκομείο οφείλει να δεχτεί τους ασθενείς που έχουν ανάγκη,  το κόστος νοσηλείας θα μετακυλίσει στην εφορία αλλά το κράτος δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει τα παραπάνω νοσήλια με δεδομένο ότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν ουδεμία δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους τους. Αν το κράτος συμπεριλάβει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους ανασφάλιστους σακχαροδιαβητικούς ασθενείς, θα εξοικονομήσει 186 εκατ. ευρώ στη δαπάνη των νοσηλειών που έτσι και αλλιώς θα δαπανήσει».  Αν, από αυτό το ποσό, αφαιρεθεί, εξηγούν οι γιατροί του Ιατρείου, το κόστος της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεων, ταινιών που ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ, το σύνολο της εξοικονόμησης φτάνει τα 10, 5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ως εκ τούτου η συνολική δαπάνη του κράτους για την περίθαλψη των σακχαροδιαβητικών ασθενών θα έφτανε το ποσό των  208, 1 εκατ. ευρώ (132, 8 εκατ. ευρώ δαπάνη νοσηλειών 25% ασθενών συν το ποσό των  76 εκατ. ευρώ από το κόστος φαρμακευτικής  αγωγής, εξετάσεων,  ταινιών) αντί του ποσού των 318, 7 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει όταν οι ασθενείς βρίσκονται εκτός συστήματος.