Στον αέρα η συνεργασία Ιδιωτικών κλινικών και Δημοσίου

26-12-2016

Προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να κάνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών καταγγέλλοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων αφού σύμφωνα με τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι έχουν ποσοστό συμμετοχής από 30% έως 50% (για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ) στο κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια το οποίο παλιότερα καλυπτόταν  από το ταμείο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κος Ανδρέας Καρταπάνης σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα του κλάδου, τόνισε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι κλινικές εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι τους. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν φτάσει για το πρώτο τετράμηνο του 2013 τα 200 εκατομμύρια ενώ για το 2012 απομένει ακόμη ένα 10% ανεξόφλητο, αθροίζοντας κάθε μήνα που περνάει ένα χρέος που φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα άδηλο παραμένει το τι ακριβώς θα γίνει με τα παλαιότερα χρέη 2007-2011 τα οποία φτάνουν τα 530 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΕΚ ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις  για την επίλυση των προβλημάτων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την ιδιωτική υγεία σε κατάρρευση.