Ανακούφιση για ασθενείς και γιατρούς, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας έπειτα από προσφυγή του ΙΣΑ και ΠΙΣ για προσωρινή αναστολή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.
Έτσι το μέτρο που είχε επιλέξει το υπουργείο προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη επιβάλλοντας σε κάθε γιατρό να συνταγογραφεί με ανώτατο όριο το 80% της συνταγογράφησης που είχε συνταγογραφήσει τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς τίθεται ανενεργό τουλάχιστον μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.
Ως μία πολύ σημαντική δικαίωση χαιρετίζει ο ιατρικός κόσμος της χώρας τη νίκη των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του αντιδεοντολογικού και ακραία λογιστικού μέτρου του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από τις προσφυγές των ΙΣΑ και ΠΙΣ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ελπίζει η απόφαση του ΣτΕ να αποτελέσει την «απαρχή για μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίον λαμβάνονται οι καίριες για την υγεία των κατοίκων της χώρας μας αποφάσεις εκ μέρους τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και της διοίκησης του δημοσίου συστήματος Υγείας».
Μάλλον ήρθε λοιπόν η ώρα της αυτοκριτικής για αυτούς που αποφάσισαν και για αυτούς που εμπνεύστηκαν το συγκεκριμένο μέτρο βάζοντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες ασθενείς που δυσκολεύονταν να πάρουν τα φάρμακά τους αφού έπρεπε αρκετές φορές να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό ψάχνοντας γιατρό ο οποίος δε θα είχε συμπληρώσει το όριο. Βεβαίως η ορθότητα του μέτρου από την αρχή είχε αμφισβητηθεί από γιατρούς και συλλόγους ασθενών αλλά οι προβληματισμοί δεν εισακούστηκαν.