Στους 140.000 έχει φθάσει αισίως ο αριθμός των δοτών μυελού οστών

08-11-2019

Kατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, φθάνοντας πλέον στους 140.000, από 10.000 δότες το 2010! Ήδη μάλιστα από την εθνική «δεξαμενή» έχουν βρεθεί 100 δότες, συμβατοί με ασθενείς με λευχαιμία και δόθηκε η δυνατότητα μεταμόσχευσης σε Έλληνες και σε αλλοδαπούς ασθενείς.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας περίπου 200 μεταμοσχεύσεις και μέχρι το 2010 σχεδόν όλοι οι Έλληνες ασθενείς μεταμοσχεύονταν με μοσχεύματα από το εξωτερικό, από την παγκόσμια δεξαμενή. Σήμερα πια πολλοί Έλληνες ασθενείς μεταμοσχεύονται από Έλληνες δότες.

Πλέον η διαδικασία λήψης μοσχεύματος, αν κάποιος βρεθεί συμβατός, είναι πιο απλή – όπως γίνεται περίπου μία απλή αιμοδοσία – και δεν απαιτεί μικροεπέμβαση όπως γινόταν παλαιότερα. Σημειώνεται ότι η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί κυριολεκτικά θεραπεία σωτηρίας για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Σημειώνεται ότι για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος συμβατός δότης. Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη από το οικογενειακό περιβάλλον και το 70% αναζητά εθελοντή δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών.

Σύμφωνα όμως με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, είναι σημαντικό οι Έλληνες ασθενείς να αναζητούν μόσχευμα από την εθνική «δεξαμενή» τόσο για την καλύτερη συμβατότητα των μοσχευμάτων όσο και για τον περιορισμό του χρόνου αναμονής για τον ασθενή και το κόστους της διαδικασίας της μεταμόσχευσης. Όπως αναφέρει η Εταιρεία, αν επιτευχθεί ο στόχος των 200.000 και πλέον εθελοντών δοτών μυελού των οστών, τότε η χώρα θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών της.