Στρατηγικός συνεργάτης για τα καταναλωτικά της GSK η Φαμάρ

26-12-2016

Μια σημαντική επένδυση η οποία αφενός ενισχύει περισσότερο τους επιχειρηματικούς δεσμούς της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας GSK με την ελληνική εταιρεία Φαμάρ, αποτελεί η συμφωνία για επένδυση  2,2 εκατ. ευρώ για την παραγωγή τεσσάρων σκευασμάτων. Ειδικότερα η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει τη διαδικασία συσκευασίας, εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon. Ως αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 12.500.000 τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως.  Η συνεργασία αυτή, ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές για τη GSK, ενώ παράλληλα δημιουργούνται 30 θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε και επίσημα σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Τζων Κίττμερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κου Κωστή Χατζηδάκη, που τόνισε ότι η συμφωνία υπογραμμίζει και αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της GSK προς την Ελλάδα. Ο υπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία έχει δυο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά  “Πρώτον, εξωστρέφεια: καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής των σκευασμάτων, θα διανέμονται στο εξωτερικό. Δεύτερον, έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας: η παραγωγή φαρμάκων λόγω και της ήδη υπάρχουσας υποδομής. Ξέρω, βέβαια, πως η σημερινή, θετική είδηση, συμπίπτει και με άλλες αρνητικές ειδήσεις για επιχειρήσεις που κλείνουν. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι θετικές ειδήσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα”.

Ο Roger Scarlet Smith Πρόεδρος της GSK Consumer Healthcare, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής είπε σχετικά: «Στόχος της GSK Consumer Healthcare είναι να αναδειχθεί ως η πρώτη και καλύτερη εταιρεία του κλάδου, με αφοσίωση στην επιστήμη και τις αξίες της. Η Ελλάδα αποτελεί μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και αυτή η επένδυση είναι μία επιβεβαίωση της πίστης μας στις δυνατότητες της αγοράς και τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας ειδικότερα. Παράλληλα η επένδυση αυτή έχει τη δυναμική να αναπτύξει την εγχώρια αγορά του φαρμάκου, καθώς και να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο Κωνσταντίνος Λιμνίδης Γενικός Διευθυντής GSΚ Consumer Healthcare Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας επεσήμανε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύουμε σε παραγωγή σε ελληνικές μονάδες, καθώς διατηρούμε συνεργασία με την ΦΑΜΑΡ από το 1972. Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η συνεργασία θα αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να αναλάβει μία παραγωγή υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας με πολλαπλές συσκευασίες για τα εξαγόμενα προϊόντα. Για τη GSK Consumer Healthcare, ευελπιστούμε ότι η επένδυση αυτή θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και, ιδανικά, θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών μας

Ο Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος, είπε σχετικά: «Η GSK πιστεύει πως η Ελλάδα θα αναδυθεί από τη κρίση με τους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Βλέπουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές περιβάλλον καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΦΑΜΑΡ, Πάνος Μαρινόπουλος σε ανακοίνωση της εταιρείας σημείωσε ότι: «Εκτιμώντας την επιτυχημένη πορεία στενής συνεργασίας για περισσότερα από 40 χρόνια και βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η GSK, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη μεταξύ μας σχέση όπως φαίνεται και μέσω της νέας συμφωνίας. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μεταφέρουμε νέους όγκους παραγωγής στα εργοστάσιά μας στον Αυλώνα Βοιωτίας και στην Ανθούσα Αττικής, για τους οποίους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στοχεύουμε στην συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας με την GSK αλλά και σε περεταίρω διεύρυνση αυτής  όπως άλλωστε και στην επίτευξη και άλλων παρόμοιων συμφωνιών που θα συμβάλλουν στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη των Ελληνικών μας εργοστασίων».

Ο Βρετανός Πρέσβης, Τζών Κίττμερ είπε σχετικά: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι μία μεγάλη Βρετανική εταιρία όπως η GSK, αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την επένδυσή της στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν οι ξένες επενδύσεις για το μέλλον της Ελλάδας  καθώς και των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για την βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνεργασία τονώνει ακόμη περισσότερο της εξωστρέφεια της εταιρείας Φαμάρ, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς συνεργάτες πολυεθνικών εταιρειών σε φάρμακα και καλλυντικά. Μάλιστα η επιλογή της από τη GSK είναι συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με το Panadol το οποίο παράγει για όλη την Ευρώπη.

Συνολικά η Φαμάρ εξάγει το 70% της παραγωγής της ενώ μέσω των 11 εργοστασίων της (4 σε Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό), αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό για τις εταιρείες φαρμάκου και τον πέμπτο  διεθνώς, ενώ παράγει για λογαριασμό 150 πολυεθνικών.  Οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2012 διαμορφώθηκαν στα 440 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος αναμένονται στα 425 εκατ. ευρώ.

Γ. Σακκάς