Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Γιατί οι έλληνες παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί, παρά τους θανάτους στη Βρετανία

children ill
08-12-2022

Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία, μετά τον θάνατο 9 παιδιών από επιπλοκές του στρεπτόκοκκου Α. Ραγίζει καρδιές η ιστορία του θανάτου 5χρονου κοριτσιού από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, που πήγε τρεις φορές στο νοσοκομείο και οι γιατροί σύστησαν στον πατέρα του “ενυδάτωση με ενεργειακό ποτό”. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι καθησυχαστικός.

Η πεντάχρονη Στέλλα Λίλι Μακ Κόρκιντεϊλ χάθηκε άδικα από στρεπτόκοκκο Α, επειδή οι γιατροί δεν έκαναν έγκαιρα τη διάγνωση. Πρόκειται για ένα ακόμη θύμα από τη νόσο αυτή, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9 παιδιά στη Βρετανία.

Οι επιπλοκές της νόσου, ωστόσο, έκοψαν τελικά το νήμα της ζωής της, παρ’ όλο που εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με καθυστέρηση όμως, κι όταν ένοιωθε -όπως είπε η ίδια- ότι πεθαίνει.

Με ραγισμένη καρδιά ο πατέρας μιας πεντάχρονης περιέγραψε πώς πήγε την κορούλα του τρεις φορές στο νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες κι οι γιατροί τού έλεγαν, πως το μόνο που χρειάζεται είναι … ενυδάτωση με ενεργειακό ποτό.

«Έπρεπε να την είχαν υποβάλει σε τεστ για στρεπτόκοκκο Α, ενώ μέχρι να της κάνουν εισαγωγή η Στέλλα είχε εγκαταλείψει τη μάχη. Νομίζω ότι θα είχε άλλες δύο μέρες να το πολεμήσει», είπε ο πατέρας της στη βρετανική εφημερίδα The Mirror.

Στην απειρία των γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδει τους θανάτους από στρεπτόκοκκο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος:

“Έχουν τους γενικούς γιατρούς εκεί, που κάνουν 6 μήνες παιδιατρική και από κει και πέρα ασκούν παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι εναντίον των αντιβιοτικών πάντα, γιατί δεν ξέρουν πότε να τα χορηγήσουν. Σήμερα έφτασαν στο άλλο άκρο και πλέον συζητάει ο υπουργός Υγείας τους, να χορηγήσει προληπτική αγωγή σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Αν πας εκεί, φτάνεις πάλι στην άλλη άκρη τελείως. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί, στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχούμε, όμως”, τονίζει ο γιατρός μιλώντας στο healthview.gr.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: “Οι παιδίατροι στην Ελλάδα είναι έμπειροι”

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, στην Ελλάδα είχαμε έξαρση του στρεπτόκοκκου, με οστρακιές και επιπλοκές: την πυώδη αμυγδαλίτιδα, τον ρευματικό πυρετό και τη νεφρίτιδα, κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Όμως, πλέον τα περιστατικά αυτά έχουν εξαλειφθεί χάρη στην εμπειρία των παιδιάτρων, όπως λέει:

“Ο παιδίατρος ξέρει τη δουλειά του και αποστειρώνει και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90 δεν βλέπουμε ούτε οστρακιά -που θα’ ναι σπάνιο να δούμε οστρακιά- σπάνια να δούμε νεφρίτιδα ή ρευματικό πυρετό, δεν βλέπουμε τίποτα από αυτά. Ούτε επιπλοκές από τον στρεπτόκοκκο. Γιατί κάνουμε τη διάγνωση και το θεραπεύουμε”, τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και προσθέτει με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο:

“Δεν ξέρω τι θα κάνουν στη Βρετανία, αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Οι παιδίατροι ξέρουν τη δουλειά τους, κάνουν έγκαιρα τη διάγνωση, δίνουν έγκαιρα τη θεραπεία και δεν υπάρχει φόβος κανένας να τρομοκρατούνται οι γονείς”, όπως λέει.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς τους γονείς

Πληροφορίες και οδηγίες πρόληψης της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο τύπου Α, δημοσιοποίησαν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή τη διασπορά του βακτηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρουν, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης.

  • * Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
  • * Παρότι οι μολύνσεις με iGAS είναι σπάνιες, όμως, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α:

  •  * μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
  • * προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • * η λοίμωξη είναι βαρύτερη όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
  • * οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Οι γονείς να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, εάν:

  • * τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
  • * το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό.
  • * το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
  • * το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη.
  • * το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο Α για την προστασία των παιδιών