Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στις ημέρες μας αποφασίζουν να στραφούν στην υγιεινή διατροφή για να προσέξουν περισσότερο την υγεία τους. Φαίνεται όμως πως άδικα κάνουν τον κόπο εάν είναι γεμάτοι στρες. Κι αυτό γιατί νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως το άγχος μειώνει τα οφέλη από την υγιεινή διατροφή.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 58 εθελόντριες, τις οποίες έβαλαν να καταναλώσουν στο εργαστήριο ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Το είδος των λιπών δηλαδή που υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και το βούτυρο.
Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα οι μισές έφαγαν ένα γεύμα με λίγα κορεσμένα λιπαρά, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα οι άλλες μισές κατανάλωσαν ένα άλλο γεύμα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά.
Πριν από κάθε γεύμα, οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας που αξιολογούσαν το επίπεδο του στρες και της κατάθλιψης κατά την τελευταία εβδομάδα και τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στους οποίους είχαν εκτεθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.
Επιπλέον, πριν και μετά από κάθε γεύμα οι γυναίκες έδωσαν αίμα για ν ανάλυση προκειμενου να εξεταστούν διάφοροι δείκτες φλεγμονής. Αυτό έγινε επειδή η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία πίσω από πλήθος νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry, έδειξαν πως στις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα στρες οι δείκτες της φλεγμονής αυξάνονταν περισσότερο μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, παρά ύστερα από την κατανάλωση των γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά.
Βέβαια, όσες γυναίκες είχαν έντονο στρες, η διαφορά αυτή δεν υπήρχε: είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής είτε το γεύμα τους περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά είτε όχι.
Όπως εξηγεί στους New York Times η επικεφαλής της έρευνας Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ «Ττ εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη διότι είναι σαν να μετατράπηκαν τα υγιεινά γεύματα σε ανθυγιεινά εξαιτίας του στρες. Αυτό υποδηλώνει ότι το στρες ασκεί επιδράσεις στον μεταβολισμό τις οποίες έως τώρα αγνοούσαμε παντελώς και τις οποίες ασφαλώς πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: