Στρες: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το εργασιακό άγχος

άνδρας που πιάνει το κεφάλι του επειδή έχει στρες
19-10-2021

Η εργασιακή ανασφάλεια, οι υπερωρίες, η πίεση και άλλα προβλήματα που πιθανώς αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος, αποτελούν κοινές αιτίες εργασιακού στρες.

Το 25 % των εργαζομένων στην Ευρώπη αναφέρει ότι υποφέρει από εργασιακό άγχος καθ’ όλη τη διάρκεια ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου εργασίας τους, ενώ ανάλογο ποσοστό αναφέρει ότι η εργασία συνεπάγεται αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του.

Η διατήρηση του εργασιακού στρες σε υψηλά επίπεδα μπορεί να μειώσει την επαγγελματική αποδοτικότητα, να επηρεάσει την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, τη σεξουαλική επιθυμία, τον ύπνο, την όρεξη και την αυτοφροντίδα.

Τι προκαλεί το εργασιακό στρες στην υγεία

  • Απώλεια ύψους: Από την ώρα που ξυπνάμε έως την ώρα που κοιμόμαστε χάνουμε το 1% του ύψους μας. Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η «συρρίκνωση» εντείνεται τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Ο λόγος είναι ότι όταν στεκόμαστε όρθιοι, η βαρύτητα ασκεί πίεση στα υγρά μεταξύ των σπονδύλων. Το στρες δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση στους ώμους και την πλάτη με αποτέλεσμα οι διαρροές να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
  • Βουητό στα αυτιά: Σουηδική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν απώλεια ακοής ή βουητό στα αυτιά όταν αντιμετωπίζουν εργασιακό στρες και ιδιαίτερα εάν πρέπει να αλλάξουν θέση εργασίας. Ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν τους υποδοχείς στον κοχλία του αυτιού.
  • Φαγούρα: Το στρες εκκινεί ασυνήθιστες διεργασίες στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο του ερεθισμού και της φαγούρας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή επισκόπηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξανθημάτων ή σε άλλες δερματοπάθειες.
  • Συρρίκνωση εγκεφάλου: Έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ έδειξε ότι το στρες αυξάνει την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες επιβραδύνουν ή μπλοκάρουν την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει συνάψεις. Οι συνάψεις είναι οι γέφυρες επικοινωνίας που επιτρέπουν στους νευρώνες να ανταλλάσσουν μηνύματα. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια μάζας στον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή ρυθμίζει τη λήψη αποφάσεων. Αυτή η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην άνοια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
  • Πόνος στο στομάχι: Η αλληλεπίδραση του στομάχου με τον εγκέφαλο δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ωστόσο, οι ορμόνες του στρες φαίνεται πως προκαλούν υπερδιέγερση στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη ναυτία και τον ερεθισμό του στομάχου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια.
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
    Καρδιά: Πως την βλάπτουν οι ορμόνες του στρες