Στρες: Μεγαλώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου κατά έξι φορές

26-12-2016

Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, να βρει κάποιος έναν άνθρωπο χωρίς ίχνος στρες. Οι οικονομικές δυακολίες, οι φόροι, η ανεργία και όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα του άγχους. Θα έπρεπε όμως να όλοι να ηρεμήσουν. Και ιδίως αυτοί που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως το στρες εξαπλασιάζει την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου σε έναν ασθενή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης στην Αυστραλία έκαναν πειράματα επάνω σε ποντίκια με αποτέλεσμα να διαπιστλωσουν τον ακριβή ρόλο του στρες στην ανάπτυξη του καρκίνου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, έδειξε πως το στρες μπορεί να μετατρέψει το λεμφικό σύστημα του σώματος σε δρόμο μέσω του οποίου εξαπλώνονται ταχύτατα τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.
 
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έρικα Σλόαν και οι συνεργάτες της, τα ποντίκια που βίωναν στρες επειδή τα τοποθετούσαν οι ερευνητές σε μικρά κλουβιά εμφάνιζαν έξι φορές την ταχύτητα εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε σχέση με τα ποντίκια που δεν βρίσκονταν σε κατάσταση στρες.
 
Όπως τόνισε η Δρ. Σλόαν, «ανακαλύψαμε ότι το στρες στέλνει ένα μήνυμα στα καρκινικά κύτταρα που τους επιτρέπει να αποκόπτονται από τον όγκο και να εισέρχονται στους παρακείμενους λεμφαδένες για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Επιπλέον, επιφέρει αλλαγές στο λεμφικό σύστημα που επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των καρκινικών κυττάρων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία αποικιών τους στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος».
 
Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μία παλιά οικογένεια φαρμάκων, που κανονικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της καρδιακής αρρυθμίας, μπορεί να αναχαιτίσουν τους μηχανισμούς αυτούς, επιβραδύνοντας τις μεταστάσεις.
 
Τα φάρμακα αυτά είναι οι βήτα-αναστολείς και, όπως έδειξε η παρούσα μελέτη, αδρανοποιούν εντελώς τις σωματικές επιδράσεις του στρες στο λεμφικό σύστημα.
 
Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει κλινική μελέτη (σε ανθρώπους) στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum της Μελβούρνης, στο πλαίσιο της οποίας χορηγούν σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού είτε τον βήτα-αναστολέα προπανολόλη είτε μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) για να δουν αν μπορεί να αμβλύνει τις επιδράσεις του στρες στο σώμα τους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: