Το στρες είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας αφού αφήνει τα σημάδια του στην καρδιά μας, τον εγκέφαλο μας και γενικότερα στον οργανισμό μας. Όπως δείχνει τώρα νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων το στρες αφήνει τα σημάδια του και στο δέρμα μας.
Ερευνητές από την Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν διαπίστωσαν πως το έντονο και χρόνιο στρες έχει επιπτώσεις και στο δέρμα μας.
Όπως λέει ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας «το δέρμα και η ψυχή συνδέονται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Πολλές νευρικές απολήξεις καταλήγουν στο δέρμα και έτσι, καθώς το στρες ενεργοποιεί μια αλληλουχία νευρολογικών μηχανισμών, προκαλούνται δερματική ευαισθησία και αντιδράσεις».
Όπως δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει έλκος από το πολύ στρες, ένας άλλος «μπορεί να εκδηλώσει εξανθήματα ή να παρουσιάσει επιδείνωση δερματοπαθειών που ήδη είχε» συνεχίζει.
Τι μπορεί δηλαδή να δημιουργήσει το άγχος στο δέρμα μας;
Για παράδειγμα ακμή. Το στρες διεγείρει την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη, που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή λίπους στο δέρμα, με συνέπεια να «φουντώσει» η ακμή.
Το στρες μπορεί επίσης να ευθύνεται για κνίδωση, ψωρίαση, ροδόχρους ακμή, τα κονδυλώματα και φυσικά τον επιχείλιο έρπη.
Το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση για πρώτη φορά δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα ή ορισμένες δερματίτιδες, ακόμα και στα παιδιά. Μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που έρχονται αντιμέτωπα με πολύ τραυματικά γεγονότα, όπως το διαζύγιο των γονέων ή μια σοβαρή αρρώστια, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έκζεμα.
Επίσης, ορισμένα δερματικά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η γυροειδής αλωπεκία και η λεύκη, μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια ή έπειτα από μια περίοδο έντονου στρες.
Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο δερματικών μολύνσεων επειδή διαταράσσεται η συνοχή της επιδερμίδας και δημιουργούνται μικρολύσεις της συνεχείας του δέρματος (μικροσκοπικές πληγές) στις οποίες εύκολα μπορεί να εισδύσουν μικρόβια.
Ακόμα και επίμονος, ανεξήγητος κνησμός μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας του, με μερικούς ασθενείς να ξύνονται έως το σημείο να προκαλούν πληγές στο δέρμα τους (αυτό ονομάζεται νευροδερματίτιδα και συνήθως εντοπίζεται στις κνήμες, στους πήχεις και ανάμεσα στις ωμοπλάτες).
Ολοένα περισσότερες μελέτες, εξάλλου, δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι «απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και η νορεπινεφρίνη, μια από τις ορμόνες του, διαταράσσει ορισμένες πρωτεΐνες (λέγονται κυτταροκίνες) που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων» προσθέτει ο καθηγητής.
Και μετά, είναι οι επιδράσεις του στρες στην εμφάνιση του δέρματος, το οποίο γίνεται λιπαρό, θαμπό και ψυχρό, επειδή ο οργανισμός αυξάνει την τροφοδοσία της καρδιάς και των μυών με αίμα (γι’ αυτό λ.χ. κτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά μας και αναπνέουμε πιο γρήγορα), αλλά μειώνει αυτή του δέρματος, με συνέπεια να του στερεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Επειδή, τέλος, το στρες διαταράσσει και την ικανότητα του δέρματος να κατακρατά υγρασία, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προστατευτούμε από όλα αυτά;
Είναι πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς το στρες. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους να ηρεμούμε , να φροντίζουμε το δέρμα μας με απαλό καθαρισμό, την καθημερινή καλή ενυδάτωση και να κοιμόμαστε αρκετά.
Θα πρέπει επίσης να τρεφόμαστε υγιεινά, διότι η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή επίσης αποτυπώνονται στο δέρμα, καθώς και να μιλάμε για τα προβλήματα μας ώστε να εκτονώνεται η ένταση μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: