Στρες: Πως το άγχος των γονιών επηρεάζει την υγεία των παιδιών

26-12-2016
Οι καιροί είναι δύσκολοι και το άγχος μας έχει τσακίσει όλους. Πόσο μάλλον τους γονείς με τις πολλές υποχρεώσεις. Σχολεία, φροντιστήρια, γιατροί, ΕΝΦΙΑ, σπίτι…. Είναι όμως καιρός να ηρεμήσουμε. Κι αυτό γιατί νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως το άγχος των γονιών περνάει στα παιδιά και τα επηρεάζει άμεσα. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησαν από τους γονείς 169 παιδιών ηλικίας πέντε έως δέκα ετών να αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα υγείας που είχαν τα παιδιά τους για τρία χρόνια.
Επίσης οι γονείς αυτοί υποβάλλονταν σε ειδικό τεστ αξιολόγησης της δικής τους ψυχικής υγείας κάθε έξι μήνες. Στο τεστ δινόταν ιδιαίτερη σημασία στην ανίχνευση των δεικτών που υποδηλώνουν την ύπαρξη στρες όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
 
Οι ειδικοί μελέτησαν βασικά κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών, όπως τα κύτταρα NK (Natural Killers), CD4, CD8 κ.α. με σκοπό να διαπιστώσουν σε ποια παιδιά υπήρχε δραστηριοποίηση του συστήματος άμυνας του οργανισμού.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα παιδιά των γονιών με αυξημένα επίπεδα στρες εμφάνιζαν τις περισσότερες ασθένειες με ή χωρίς πυρετό.
Όταν μελέτησαν τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών αυτών διαπίστωσαν μεγαλύτερη συχνότητα, σημεία διέγερσης και δραστηριοποίησης. Αυτό δείχνει πως το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών αυτών δούλευε εξαιρετικά σκληρά για να καταπολεμά ορισμένες μολύνσεις.
 
Οι ερευνητές θα πρέπει τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα: ποιοι παράγοντες του στρες έχουν τις σοβαρότερες επιδράσεις στα παιδιά; Κι αν οι γονείς διώξουν το στρες, θα φτιάξει και η υγεία των παιδιών;
Έτσι λοιπόν οι ειδικοί θα κάνουν κι άλλες έρευνες για να μελετήσουν το θέμα σε βάθος, βλέποντας για ακόμα περισσότερα χρόνια την εξέλιξη των παιδιών αυτών.
 
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το στρες σχετίζεται με ευπάθεια σε διάφορες νόσους και το γεγονός ότι το οικογενειακό στρες μπορεί να μεταφέρεται στα παιδιά και να έχει συνέπειες στη σωματική τους υγεία πρέπει να μας προβληματίσει. Και δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις άμυνες και δυνατότητες προσαρμογής που έχουν τα παιδιά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να μεταφέρουν τα προβλήματα και τα αρνητικά τους συναισθήματα στα παιδιά με κανένα τρόπο, ούτε ακούσια.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: