ΣΤΡΕΒΛΟΠΟΔΙΑ

γυναικεία πόδια
02-06-2021

Στρεβλοποδία ή ραιβοïπποποδία είναι μια συγγενής δυσμορφία στο πόδι. Είναι όταν υπάρχει συστροφή της θέσης ή του σχήματος του άκρου του ποδιού. Πιο συγκεκριμένα, όταν το μπροστινό τμήμα του άκρου του ποδιού κλίνει προς τα μέσα και η θέση του αστραγάλου είναι τέτοια, ώστε το πέλμα στρέφεται προς τα μέσα και τα δάχτυλα βρίσκονται πιο κάτω από τη φτέρνα (ιπποποδία).
Πώς εκδηλώνεται η στρεβλοποδία;
Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά γεννιούνται με στρεβλοποδία. Κάποια από αυτά ίσως έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα δισχιδή ράχη. Τις περισσότερες φορές πάντως, τα παιδιά που γεννιούνται με στρεβλοποδία, είναι κατά τα άλλα υγιή.

Το πόδι παρεκκλίνει προς τα μέσα και το εξωτερικό μπροστινό τμήμα του άκρου του είναι στραμμένο προς τα κάτω. Έτσι, δεν μπορεί να μετακινηθεί στη θέση βάδισης.

Πώς αντιμετωπίζεται η στρεβλοποδία;

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική βελτίωση. Ο ορθοπεδικός, αρχικά θα μετακινήσει το πόδι που έχει το πρόβλημα στη φυσιολογική θέση. Στη συνέχεια θα το σταθεροποιήσει εκεί με γύψο για 1 με 2 εβδομάδες. Κάθε 1-3 εβδομάδες ο γύψος αφαιρείται, το πόδι τοποθετείται σε πιο φυσιολογική γωνία και τοποθετείται ξανά σε γύψο.

Στον 3ο μήνα, το παιδί πρέπει να κάνει ακτινογραφία. Με αυτή, ο γιατρός θα αποφασίσει αν το πόδι θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Περίπου το 75% των παιδιών με στρεβλοποδία υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Στην επέμβαση επιμηκύνονται οι τένοντες του εσωτερικού τμήματος του αστραγάλου.

Το πέλμα σταθεροποιείται προσωρινά με μεταλλικά καρφιά ή γύψο. Μετά την αφαίρεση του γύψου ή τη χειρουργική επέμβαση, το παιδί ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει αφαιρούμενο νάρθηκα μέχρι το 1ο ή 2ο χρόνο της ζωής του