Στροφή στη ΠΦΥ από τη Ψυχική Υγεία για διεκδίκηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

26-12-2016

 Στον επανασχεδιασμό των δράσεων για τη διεκδίκηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε συγκεκριμένες δράσεις στη ψυχική υγεία -οι οποίες είναι ήδη ώριμες, με κοστολογημένο σχέδιο- πλέον το υπουργείο Υγείας στρέφεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 

Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας, έκανε λόγο για υλοποίηση δράσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, μέσω ΕΣΠΑ, με τη δημιουργία περίπου 300 νέων δομών και την πρόσληψη περίπου 3.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. 

Ήδη για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ έχουν ενημερωθεί και οι περιφερειάρχες στους οποίους παραδόθηκε και ένα πρώτο σχέδιο. Σύμφωνα με στελέχη από τη περιφέρεια, το σχέδιο δεν είχε συγκεκριμένο προϋπολογισμό ούτε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.  Σημειώνεται ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω ΕΣΠΑ ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.