Στυτική δυσλειτουργία

26-12-2016

της Αλεξίας Σβώλου

Ταμπού παραμένει στην εποχή μας η στυτική δυσλειτουργία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την σεξουαλική ζωή των ανδρών αλλά και την υγεία της καρδιάς τους αφού  τα προβλήματα στην στύση συχνά προαναγγέλλουν ένα επερχόμενο  έμφραγμα. Το καμπανάκι κινδύνου για τον στενό συσχετισμό ανάμεσα στην στυτική δυσλειτουργία και τις καρδιοπάθειες χτύπησαν οι ειδικοί  στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο σεξουαλικής υγείας που πραγματοποιήθηκε  τον περασμένο Ιούνιο στο Goteborg της Σουηδίας.

 

«Η στυτική δυσλειτουργία έχει άμεση σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο που με την σειρά του περιλαμβάνει  μια πληθώρα παθήσεων και εξελίσσεται -δυστυχώς- για τον ασθενή σιωπηλά χωρίς να δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα»  τόνισε στο συνέδριο ο αμερικανός καθηγητής Shabigh.  Η μοναδική ένδειξη που πρέπει να υποψιάσει τον πάσχοντα είναι η στυτική δυσλειτουργία, η οποία σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Columbia προηγείται τουλάχιστον τρία χρόνια  του εμφράγματος και οκτώ χρόνια της διάγνωσης του μεταβολικού συνδρόμου.

Στυτική δυσλειτουργία και μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια παθολογική κατάσταση που πλήττει κυρίως τους άνδρες και περιλαμβάνει αυξημένη κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή κακή χοληστερίνη, χαμηλή καλή  χοληστερίνη, αυξημένο σάκχαρο του αίματος και υψηλά τριγλυκερίδια. Εκτός από τις καρδιοπάθειες -που αποτελούν ως γνωστόν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως-   συνδέεται στενά και με την έτερη σύγχρονη  επιδημία της εποχής μας, εκείνη  του σακχαρώδους  διαβήτη. Σύμφωνα μάλιστα με τον  αυστριακό καθηγητή Meryn, έναν από τους βασικούς ομιλητές του 19ου παγκόσμιου Συνεδρίου σεξουαλικής υγείας, η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας ειδικά σε νέους άνδρες (κοντά στην  ηλικία των τριάντα ετών)  έχει πολλές πιθανότητες να κρύβει έναν  μη διαγνωσμένο διαβήτη και γι αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό  τόσο στους ίδιους τους  ασθενείς, όσο και στον θεράποντα γιατρό τους. «Αν ο ασθενής ελέγξει το σάκχαρό του αμέσως μετά από κάποια προειδοποιητικά  περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας  πιθανότητα θα διαπιστώσει πως ήδη πάσχει από  προδιαβήτη, αφού όπως  ισχύει και για το μεταβολικό σύνδρομο η στυτική δυσλειτουργία προηγείται της εκδήλωσης διαβήτη  κατά μιας οκταετίας» προσθέτει ο καθηγητής Meryn.  Ανησυχητικό  είναι επίσης το εύρημα πολλών μελετών που διαπιστώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας  παγκοσμίως. «Ολοένα και περισσότεροι άνδρες ταλαιπωρούνται από αυτό το πρόβλημα που εκτός ου ότι κρύβει άλλες υποβόσκουσες διαταραχές έχει δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανδρών και στην  σχέση των ζευγαριών» επισημαίνει από την πλευρά της η διάσημη ψυχοσεξουαλική ψυχοθεραπεύτρια δρ. Ρουθ Γουαστχάιμερ.

Θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία

Στους   υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία-που  είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι για μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη και καρδιοπάθειες- η απώλεια των περιττών κιλών δεν βοήθά μόνο την βελτίωση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα και το προφίλ των λιπιδίων-αλλά έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους στο σεξ.  Επίσης στους υπερτασικούς συμβάλλει και  η ρύθμιση της πίεσης, αφού από μελέτη του πανεπιστημίου Columbia προκύπτει ότι δύο στους τρεις άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση  υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο  θεαματική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας προσφέρει η  λήψη βαρδεναφίλης που εξασφαλίζει διάρκεια στην στυτική λειτουργία από 10 έως 12,8 λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χρόνος αυτός θεωρείται επαρκής για το ζευγάρι  και την τόνωση της ψυχολογίας του άνδρα, ώστε να μην θεωρεί τον εαυτό του «ανίκανο».