Στυτική Δυσλειτουργία: Βοηθά η θεραπεία με τεστοστερόνη;

26-12-2016
Η τεστοστερόνη είναι η σημαντικότερη ορμόνη για τον άντρα αφού καθορίζει πάρα πολλά πράγματα σε όλο του τον οργανισμό. Από την ερωτική του ζωή και τη διάθεση του μέχρι και την γενικότερη ψυχολογία του. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για τη στυτική δυσλειτουργία.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Pensilvania στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν δοκιμή αυτής της θεραπείας σε 790 άνδρες, που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μικρή όρεξη για σεξ και για ζωή γενικότερα, καθώς και δυσκολία να ανέβουν σκάλες.
Από την έρευνα εξαιρέθηκαν όσοι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη ή καρδιοπάθεια.
 
Οι επιστήμονες στη συνέχει χώρισαν τους άντρες σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα έβαζε καθημερινά στους ώμους τζελ τεστοστερόνης (την AndroGel 1%) και η άλλη ομάδα έβαζε ένα ψεύτικο τζελ που έμοιαζε. 
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αξιολογήθηκε σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έδειξαν πως η θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης ωφελεί τους ηλικιωμένους άντρες άνω των 65 ετών. Βελτιώνει τις σεξουαλικές επιθυμίες αλλά και στύση τους, την ικανότητά τους στο περπάτημα και τη γενικότερη διάθεσή τους.
 
Βέβαια, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Σνάϊντερ οι άντρες που τη δοκιμάζουν θα πρέπει να έχουν χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά στο θέμα της στύσης στους ηλικιωμένους. Ένα φάρμακο όπως το Viagra εξακολουθεί να πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα στύσης.
 
Το επίπεδο της τεστοστερόνης μειώνεται με την ηλικία και αυτό έχει συσχετισθεί με μείωση της ενεργητικότητας, της κινητικότητας και της σεξουαλικότητας του άνδρα. Εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που, εδώ και χρόνια, παίρνουν έξτρα τεστοστερόνη ελπίζοντας να εμφανίσουν βελτίωση σε όλα τα παραπάνω «μέτωπα», ενώ το ίδιο κάνουν νεότεροι αθλητές και «μπόντι-μπίλντερς».
 
Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα, η νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα (έγινε σε 12 ιατρικά κέντρα με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ), επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω ανδρική ορμόνη μπορεί να ασκήσει κλινικά σημαντική δράση στους άνδρες τρίτης ηλικίας.
 
Η θεραπεία βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία και την ικανότητα στύσης, αύξησε την απόσταση που μπορούσε να περπατήσει κάποιος, ενώ μετρίασε τα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα «έφτιαξε» τη διάθεση των περισσοτέρων συμμετεχόντων στην έρευνα. Η βελτίωση όμως ήταν σχετικά μέτρια και έτεινε να μειώνεται περαιτέρω με το πέρασμα του χρόνου.
 
«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι όντως η θεραπεία τεστοστερόνης επιφέρει κάποια οφέλη στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης», δήλωσε ο Σνάϊντερ.
 
Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, οι ερευνητές είπαν ότι θα πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές σκευασμάτων τεστοστερόνης να διεξάγουν μια μεγάλη κλινική έρευνα, κάτι που ήδη σχεδιάζςεται.
 
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Τζόελ Φινκελστάιν δήλωσε ότι «η τεστοστερόνη δεν είναι πανάκεια» και κάλεσε τους άνδρες να είναι επιφυλακτικοί, εωσότου υπάρξει βέβαιη απάντηση για τους τυχόν κινδύνους σε βάθος χρόνου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: