Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στα επείγοντα του Ευαγγελισμού

26-12-2016

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου στα επείγοντα του Ευαγγελισμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη έπειτα από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και πενταμελής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που “εξουθενώνουν ασθενείς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό”. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα εξής θέματα:

  • Δραματική έλλειψη προσωπικού. Οι συγχωνεύσεις δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, απλώς κατάφεραν να καταργήσουν πάνω από 120 κλίνες.

  • Εντατικοποίηση και μεγάλη αύξηση του όγκου εργασίας η οποία θα επιδεινωθεί με την κατάργηση των ήδη ελλιπέστατων κι υποβαθμισμένων δημόσιων δομών της Π.Φ.Υ. και της απαξίωσης πολλών νοσοκομείων.

  • Συνθήκες εργασίας επιεικώς απαράδεκτες από άποψη υγείας κι ασφάλειας (βλ. χημειοθεραπείες, ιοντίζουσα ακτινοβολία, έξαρση νοσημάτων φθοράς, εργασιακή εξουθένωση κ.ο.κ.).Χρόνια τώρα και σε παράβαση των σχετικών νόμων, οι διοικήσεις δεν συγκροτούν  – ως όφειλαν – Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.

  • Ταυτόχρονα, οι απαράδεκτες συνθήκες για τους ασθενείς (σωρηδόν στα επείγοντα με ώρες αναμονής, ράντζα στους διαδρόμους κ.λπ.) όλο και χειροτερεύουν.

  • Προϋπολογισμός Ευαγγελισμού λιγότερο από 50% συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, διευρύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο «δημόσιο» νοσοκομείο σε όλους του τομείς κι όλους τους κλάδους: μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας από ιδιώτες, προετοιμασία εκχώρησης εργαστηρίων και χειρουργείων σε επιχειρηματικούς ομίλους, εργολαβίες σε υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας και τεχνικούς με ταυτόχρονη τρομοκράτηση χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων.

  • Άγρια χαράτσια στους ασθενείς αφόρητη επιβάρυνσή τους με πληρωμές στο νοσοκομείο (5ευρο, 25ευρο, αύξηση της συμμετοχής σε νοσήλια, βαρβαρότητα για εκατομμύρια άνεργων κι ανασφάλιστων).

  • Ο αυταρχισμός που ξεκινάει από την ηγεσία του υπουργείου και δρα με ασφαλίτικο τρόπο απέναντι στο συνδικαλισμό και σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση αντανακλάται σε όλους τους μηχανισμούς της εργοδοσίας.