Συκώτι: Τα 4 λαχανικά που το κρατούν υγιές

γραφικό που δείχνει το συκώτι μέσα στο ανθρώπινο σώμα
27-11-2022
Το συκώτι έχει πολλές λειτουργίες. Βοηθά στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Αν και μπορεί να “αναγεννάται”, δεν είναι ανίκητο. Η διατροφή μας επηρεάζει πολύ την υγεία του.

Υπάρχουν πολλές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, που ωφελούν το συκώτι και μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα λαχανικά.

Τα τέσσερα καλύτερα λαχανικά για το συκώτι

Παντζάρια

Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριού είναι ένα υγιεινό ρόφημα που ενισχύει το ανοσοποιητικό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την υγεία του ήπατος. Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από ορισμένες κατηγορίες καρκινογόνων παραγόντων.

Αν και υπάρχουν αρκετά ακόμα που έχουμε να μάθουμε για την επίδραση του παντζαριού στο συκώτι, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο παντζάρι έχουν αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το εύρημα αφορά συγκεκριμένα τα κόκκινα παντζάρια. Άλλες ποικιλίες παντζαριών μπορεί να μην έχουν τα ίδια επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Μπρόκολο

Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά -όπως το μπρόκολο- φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ακεραιότητα του ήπατος. Μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι όσα τρέφονταν με μπρόκολο είχαν πιο θετικές μετρήσεις στο ήπαρ και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και όγκων του ήπατος. Αν και ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι μοναδικές φυτικές ενώσεις, που βρίσκονται στο μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι οι πιο πιθανοί υπαίτιοι.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ένα άλλο σταυρανθές λαχανικό, ταλαχανάκια Βρυξελλών, έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Αν και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που έχουν φανεί ότι βοηθούν στην ηπατική λειτουργία.

Σε μια μελέτη, ωμά λαχανάκια Βρυξέλλες ταΐστηκαν σε ποντίκια. Φάνηκε να αυξάνουν τα επίπεδα των αποτοξινωτικών ενζύμων στο ήπαρ και τους πνεύμονες των πειραματοζώων. Αυτές οι αποτοξινωτικές ιδιότητες είναι υψηλότερες στα ωμά λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και όταν μαγειρεύονται, τα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούν την ικανότητα να ενισχύουν αυτά τα αποτοξινωτικά ένζυμα. Τα γλυκοσινολικά είναι μια μοναδική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά. Εμπλέκονται σε ενζυμικές αντιδράσεις που μπορούν να αποτοξινώσουν τις καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Αυτή η ομάδα λαχανικών περιλαμβάνει το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι κ.α., τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για τη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ήπατος. Όπως και τα άλλα λαχανικά αυτής της λίστας, τα φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από την μείωση της επίδρασης των ελευθέρων ριζών στο σώμα, ορισμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, φαίνεται να παρέχουν πιο συγκεκριμένα οφέλη για το συκώτι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμού σπανακιού μείωσε τον κίνδυνο NAFLD και όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σπανάκι, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος της νόσου. Αν και το μαγειρεμένο σπανάκι εξακολουθεί να παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σε αυτήν την μελέτη, το μαγειρεμένο σπανάκι δεν βρέθηκε να έχει τόσο σημαντική επίδραση στην μείωση του κινδύνου NAFLD.

Πηγή: https://www.eatthis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Συκώτι: Έχει πάντα ηλικία 3 ετών… ακόμα και στους ηλικιωμένους