Συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και παρόχων για τις οφειλές

26-12-2016

Συμφωνία υπουργείου υγείας και παρόχων υγείας επιτεύχθηκε για την εκκαθάριση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα αναλάβουν τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο και οι ελεγκτικές εταιρίες τον κλινικό έλεγχο. Η απόφαση αυτή θα μείωση το κόστος εκκαθάρισης για τους παρόχους υγείας από 3,1% σε κάτω από 1%.

Η συμφωνία «κλείδωσε» σε συνάντηση του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα με τους προέδρους του ΠΙΣ, της ΠΟΣΙΠΥ, της ΠΑΣΙΔΙΚ, της ΠΕΙΦ-ΠΦΥ, της ΠΟΣΚΕ και του ΠΣΦ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας συναντήθηκε την Πέμοτη με τους Προέδρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλη Βλασταράκο, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) κ. Γεώργιο Βουγιούκα, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦ-ΠΦΥ) κ. Αναστάσιο Κρεμμύδα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ. Φώτη Πατσουράκο και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κ. Γεώργιο Μπάκα.

Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που θα διενεργήσουν τον κλινικό – ιατρικό έλεγχο και την εκκαθάριση των απαιτήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ του 2013, προβλέπεται στο ν. 4172/2013 και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ειδικά για τους παρόχους της λεγόμενης ανοικτής νοσηλείας (διαγνωστικά κέντρα, κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, φυσικοθεραπευτές κλπ) λόγω μη επίτευξης συμφωνίας με τις εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να διενεργήσει την εκκαθάριση των απαιτήσεων τους για το 2013 μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών του και θα δώσει σχετική εντολή, ενώ οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα διενεργήσουν μόνο τον ιατρικό – κλινικό έλεγχο. 

Για το λόγο αυτό, ο Υφυπουργός Υγείας, κάλεσε τους παρόχους να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ειδικά και μόνο, για τη πραγματοποίηση του ιατρικού – κλινικού ελέγχου των περιστατικών του 2013.