Συμπεράσματα από το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις»

26-12-2016

Τα συμπεράσματα του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις» παρουσιάστηκαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής σχολής Δημόσιας Υγείας στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ.

Στο 8ο Συνέδριο που οργανώθηκε στο ATHENS HILTON από 13έως15 Δεκεμβρίου 2012, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και διατυπώθηκαν ιδέες και πολιτικές για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού τομέα. Η Ελπίδα Πάβη, Επιμελήτρια ΕΣΔΥ και αντιπρόεδρος του συνεδρίου, είπε ότι « η οικονομική κρίση στη χώρα έχει προκαλέσει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία με επιδείνωση των δεικτών υγείας και κατά κύριο λόγο στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η επιδείνωση του επιπέδου υγείας πλήττει τους χρόνιους πάσχοντες, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους μετανάστες. Ο Γιάννης Κυριόπουλος πρόεδρος του συνεδρίου μίλησε για την ανάγκη «ολικής επαναφοράς στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ)» και την ενίσχυση της ασφάλισης υγείας διά της οργανωτικής και χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσβαση στη ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30% εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Έξι στα 10 άτομα αναβάλουν τη χρήση υπηρεσιών ΠΦΥ επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή. Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ολική επαναφορά στην ΠΦΥ, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων. και έμφαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

(α) εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες
(β) εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι)
(γ) έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.)
(δ) χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι)
(ε) εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας
(στ) προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη & αυτοκτονίες

Επίσης το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο συμπεριέλαβε στις εργασίες του τη διερεύνηση των επιπτώσεων της κρίσης στα συστήματα υγείας σε συνεργασία με δύο άλλους φορείς ευρωπαϊκής εμβέλειας, (1) το Δίκτυο Πολιτικών της Υγείας για τη διερεύνηση του αντικειμένου: Υγεία και Κρίση (Health in Crisis) των τεσσάρων χωρών που έχουν διακριτά κατοχυρωθεί ως χώρες σε «κρίση»: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία και (2) το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα Υγείας και τις Πολιτικές Υγείας (European Observatory for Health Systems and Policies) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πέραν αυτού συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ένα κείμενο πολιτικών θέσεων κυρίως για την προώθησή του στη λεγόμενη διαδικασία Oslo II, η οποία είναι μία πλατφόρμα προβολής του θέματος σε πολιτικό επίπεδο στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας Ευρωπαϊκών χωρών στο Όσλο της Νορβηγίας την ερχόμενη άνοιξη. Για το δίκτυο και τους στόχους του μίλησε από την Κύπρο και μέσω Skype ο επίτιμος πρόεδρος του συνεδρίου Άρης Σισσούρας, ομότιμος καθηγητής Μονάδας Σχεδιασμού και Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών και Μέλος του Δικτύου Υγεία και Κρίση (Health and Crisis) καθώς και ο Χαράλαμπος Οικονόμου, εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης  ΕΣΔΥ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.