Συναγερμός από τον ιό “Ζίκα” σε Ευρώπη και Αμερική

26-12-2016

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας να βρίσκονται μόλις λίγους μήνες μακριά, εντείνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού Ζίκα. O σχετικά άγνωστος ιός Ζίκα ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια έχει σημάνει συναγερμό σε Αμερική και  Ευρώπη,  καθώς αυξάνονται τα περιστατικά που εντοπίζονται ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ιός, έχει ήδη εντοπιστεί στη Βρετανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ελβετία ενώ χθες ταυτοποιήθηκε και ένα κρούσμα Ζίκα στη Δανία σε νεαρό που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.  Στη πλειονότητα των περιστατικών δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία, ενώ τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ο ιός όμως αποτελεί παράγοντα ανησυχίας στη περίπτωση προσβολής εγκύου αφού σχετίζεται για γεννήσεις μορφών με δυσμορφίες και εγκεφαλικές βλάβες και ευθύνεται για πολλές γεννήσεις μωρών με μικροκεφαλία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής

 Ο Ζίκα είναι ένας από τους πολλούς ιούς που μεταδίδουν τα κουνούπια του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) και τα κουνούπια «Τίγρης» (Aedes albopictus) και πήρε το όνομά του από ένα δάσος της Ουγκάντας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1947. Όπως και άλλοι παρόμοιοι ιοί, για παράδειγμα ο τσικουνγκούνγια, μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

 Στην Αμερικανική Ήπειρο τώρα η μια χώρα μετά την άλλη εκδίδουν οδηγίες και συστήνουν προς τις εγκύους  να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, ενώ παράλληλα προχωρούν σε ψεκασμούς κατά των κουνουπιών.  Χαρακτηριστική εικόνα στο Σαμπαδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο ενόψει της παρέλασης για το καρναβάλι που ξεκινάει σε λίγες μέρες εργάτες με ειδικές στολές ψεκάζουν τους δρόμους.

 Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης που αναφέρει τα εξής:

– Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης (χάρτης*), συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

-Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Σύντομο ιστορικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ

—Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.

Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

  Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων  Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

*Χάρτης κατανομής (κρούσματα) του ιού Zika