«Συναγερμός» για Αχαΐα, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Πιθανή η επιβολή νέων μέτρων

12-02-2021

Σφίγγει ο κλοιός… του κορονοϊού σε Αχαΐα, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη, με την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων να βρίσκονται στο «τραπέζι». Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα και τις σχετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Δεν αποκλείεται να εισηγηθεί νέα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες για πρώτη φορά η Αττική έγινε «κόκκινη» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών της Ε.Ε.. Αντίθετα, η Ηπειρος βρίσκεται στο πράσινο και είναι η μοναδική περιοχή στις χώρες της Ε.Ε. που είναι στο ελάχιστο επίπεδο συναγερμού.

Η Αχαΐα χθες κατέγραψε 93 νέα κρούσματα ενώ σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην Πάτρα. Στο Ρέθυμνο, μέσα σε 48 ώρες καταγράφηκαν 66  νέα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες δύο ημέρες, επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 χθες. Το ιϊκό φορτίο στα λύματα της πόλης παραμένει στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις.

Αυτό που θα καθορίσει ωστόσο τις αποφάσεις είναι η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, που φαίνεται να «δοκιμάζεται» από την αύξηση των νοσηλειών.