«Συναγερμός» για την ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή και ο ΕΟΔΥ – εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Εργαστήρια
20-05-2022

Εντείνεται η ανησυχία για την εμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση σε Ευρωπαϊκές χώρες της ευλογιάς των πιθήκων. Σε επιφυλακή έχει τεθεί και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος με σχετική εγκύκλιο ενημερώνει τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, αν εμφανιστούν και στην Ελλάδα.

Η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείτο σπάνια εκτός Αφρικής, και τα κρούσματα που εντοπίζονται πλέον σε Ευρώπη και Αμερική έχουν θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα αφρούν στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, και εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά. Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Βρετανία και έχουν επιβεβαιωθεί 9 περιπτώσεις της ασθένειας. Επίσης, 14 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία, 7 στην Ισπανία και 1 στη Σουηδία.

Η ευλογιά των πιθήκων

Πρόκειται για σπάνια, λοιμώδη, μολυσματική ασθένεια. Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει ένα μολυσμένο ζωό. Καταναλώνοντας το κρέας μολυσμένων ζώων. Δια της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.

Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο για την ευλογιά προσφέρει μερική προστασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι έως και 85% αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη. Το στέλεχος του Κονγκό, που είναι πιο σοβαρό και εμφανίζει θνητότητα έως και 10%. Και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, με θνητότητα περίπου στο 1%.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση διαρκεί 14 έως 21 ημέρες.