Συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Στα 348 τα κρούσματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

11-05-2022

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλέον τα πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης ανέρχονται σε 348. Και εκτιμά πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Συνολικά, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση σε 20 χώρες. Ενώ 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις. Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 160.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη έρευνες για το θέμα και ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ενδεικτικά, η Βρετανία συντονίζει μελέτες για τα γονίδια των παιδιών που εκδήλωσαν την ασθένεια, την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους ιούς και άλλες επιδημιολογικές έρευνες.

Σημειώνεται πως η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον ΠΟΥ, πριν από ένα μήνα (5/4/2002), για 10 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας ανηλίκων στη Σκοτία. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν σε παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Αλλά και στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη είναι έρευνα για 109 περιστατικά ηπατίτιδας, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα των ερευνών «ενοχοποιούν» κάποιον αδενοϊό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον ρόλο της COVID. Οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 –ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα– να είναι οι περισσότερες.

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.