Συναγερμός για το νέο πανδημικό κύμα: Ανοίγουν πάλι κλίνες Covid σε 6 νοσοκομεία της Αττικής – Οι «κόκκινες» περιοχές

01-04-2022

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για το νέο πανδημικό κύμα με «οδηγό» την Όμικρον 2. Πλέον η Όμικρον 2 κυριαρχεί στο 77% των δειγμάτων που εξετάζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του νέου κύματος, ωστόσο δεν προβλέπεται καμία περίοδος εφησυχασμού. Και αυτό εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 45 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται αύξηση στις λοιμώξεις ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών, και ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στην ευάλωτη ηλιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.

Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Ενδεικτικά, στις ΠΕ Γρεβενών, Κοζάνης, Καρδίτσας, Δράμας, Τρικάλων, Σερρών και Πρέβεζας, το 50% των νεότερων κρουσμάτων αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η αύξηση των νέων μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες. Μόνο χθες νοσηλεύονταν 3.589 ασθενείς με covid, με τις νέες εισαγωγές να αφορούν σε 518 ασθενείς και τα εξιτήρια σε 360. Όπως ανέφερε και ο κύριος Μαγιορκίνης, «παρατηρούμε μια πιο διαχειρίσιμη αύξηση στο σύστημα Υγείας, παρά την χαλάρωση που βλέπουμε ότι επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού».

Υπό το πρίσμα αυτό, ανοίγουν πάλι κλίνες Covid σε 6 νοσοκομεία της Αττικής. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Κωνσταντοπούλειο – Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο και Ελπίς παραχωρούν συνολικά 152 απλές κλίνες Covid για τον Απρίλιο. Eπιπλέον, τα νοσοκομεία Σωτηρία και Αμαλία Φλέμινγκ θα δέχονται μόνο περιστατικά Covid.