Συναγερμός ΠΟΥ: Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Π.Ο.Υ.
26-09-2022

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η προτροπή του ΠΟΥ σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι ο περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και η μετάβαση σε «καθαρές» πηγές ενέργειας, εάν θέλουμε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να ωφεληθεί το Περιβάλλον και κατ’ επέκταση η Υγεία των ανθρώπων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του 12ου συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece», από την Dr. Maria Neira, επικεφαλής του τμήματος «Environment Climate Change and Health» του ΠΟΥ. Στο ίδιο θέμα, σημαντικά στοιχεία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων παρέθεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος στην ομιλία του, αναφέροντας ότι η μόλυνση σκοτώνει 13 άτομα κάθε λεπτό ενώ 9/10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που δεν είναι φυσιολογικός.

Επιπλέον, τα μικροσωματίδια πλαστικού στο νερό εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια στον Οργανισμό των ανθρώπων. Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι και η μόλυνση του πόσιμου νερού, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους  να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παθήσεις του γαστρεντερολογικού.  Περίπου 600 εκατ. δένδρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή 6 τρις τσιγάρων , ενώ ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα σκοτώνουν πάνω από 8 εκατ. ανθρώπους το χρόνο. Καθώς η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει, αυξάνονται και οι μολύνσεις που μεταδίδουν τα κουνούπια. Εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2070 περίπου 5 δισ. άνθρωποι θα είναι σε κίνδυνο από παθήσεις που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η μαλάρια, ο δάγκειος πυρετός κ.ά.