Συνάντηση Κικίλια με την πρέσβη της Κίνας για τις εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό

27-01-2020

Συνάντηση με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η ενημέρωση του Υπουργού Υγείας για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Εξάλλου έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σε μήνυμά της αναφέρει: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ , ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη».

Όπως τόνισε, «βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC)». Και δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί».

Μέχρι σήμερα, κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αφότου εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν και άρχισε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο, έχουν εντοπιστεί:

Σε Κίνα έχουν επιβεβαιωθεί 2.744 κρούσματα και 80 θάνατοι, ενώ χθες αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη. Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, 5 έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Επίσης, στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα, στις ΗΠΑ 5 κρούσματα (Καλιφόρνια, Αριζόνα, Ιλινόι και Ουάσινγκτον), στην Αυστραλία 4 κρούσματα, στην Μαλαισία 4 κρούσματα, στην Σιγκαπούρη 4 κρούσματα, στην Γαλλία 3 κρούσματα, στην Ιαπωνία 3 κρούσματα, στην Ταϊβάν 3 κρούσματα, στην Νότια Κορέα 3 κρούσματα. Τέλος, στο Βιετνάμ 2 κρούσματα, στο Νεπάλ ένα κρούσμα, στον Καναδά έχει καταγραφεί ένα ύποπτο κρούσμα.