Συνέχεια των αποκαλύψεων για τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία

26-12-2016

Συνέχεια στο μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στη φαρμακευτική αγορά δίνει το ειδησεογραφικό site iefimerida το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που σημειώνει ότι διαθέτει, αποκαλύπτει πλέον  το όνομα της NOVARTIS, ως την εμπλεκόμενη εταιρεία και “φωτογραφίζει” υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Αν επιβεβαιωθεί η σοβαρότητα των στοιχείων, θα υπάρχουν “παρενέργειες” στην εν γένει αγορά του φαρμάκου. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

Στις 12 Αυγούστου 2016 (με αριθμό TCR14710344837…) κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες. 

Οι πληροφοριοδότες είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα. 

 

Εάν τα στοιχεία του site αποδειχθούν τόσο σοβαρά όσο φαίνονται, τότε σίγουρα θα έχουμε να κάνουμε με εξελίξεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς και των σχέσεων μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, πολιτείας και ιατροφαρμακευτικής κοινότητας.

Πηγή: Σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στην Ελλάδα ερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/306859/skandalo-diafthoras-tis-novartis-stin-ellada-ereyna-i-epitropi-kefalaiagoras-ton-ipa#ixzz4SdcUo255