Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Είναι λογικό να παραταθούν τα μέτρα για μία εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

19-01-2022

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί παράταση ή άρση των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Την εισήγηση της Επιτροπής αναμένει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε -μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίς το πρωί- ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης. Θεωρεί ωστόσο, όπως είπε, «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κορύφωση της Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως σημείωσε η Δέλτα παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα». Και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Με αυτά τα δεδομένα θα συνεδριάσει η Επιτροπή με τους ειδικούς να να συμφωνούν ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει έως τώρα. Προβληματίζονται όμως για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, και κυρίως τους αυξημένους θανάτους και νοσηλείες των τελευταίων ημερών.

Αυτά είναι και τα στοιχεία που θα καθορίσουν την οριστική απόφαση, με επικρατέστερο σενάριο την παράταση των μέτρων, τουλάχιστον για μια ή δύο εβδομάδες. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Για το θέμα υπάρχει έντονος προβληματισμός μετά και τις πιέσεις του κλάδου.

Αντίθετα, ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Αυστηρή προειδοποίηση ΠΟΥ

Το γεγονός και μόνον ότι η πανδημία της Covid-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος. Στην προειδοποιήση αυτή προχώρησε χθες ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο HIV είναι ενδημικός. Η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.